Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βοήθησαν τον τουρκικό λαό στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει μετά τους φονικούς σεισμούς. Πέραν της προσπάθειας της κυβέρνησης, ισχυρή είναι η αποστολή της βοήθειας και από τους πολίτες. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς στέλνουν και μηνύματα αλληλεγγύης στα ρούχα που στέλνει στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter που επικαλείται η ΕΡΤ, γυναίκα έστειλε γάντια σε σεισμόπληκτους, τα οποία συνόδευσε με ένα μήνυμα στα ελληνικά αλλά και στα τουρκικά. Συγκεκριμένα, σε ένα λευκό χαρτάκι γράφει στα ελληνικά: «Αλληλεγγύη, το όπλο των λαών», ενώ στα τουρκικά αναφέρει: «Περαστικά γείτονες».

Μια άλλη γυναίκα από την Αθήνα έβαλε ένα σημείωμα στο πακέτο που ετοίμασε για την Τουρκία. Αγόρασε ρούχα και κουβέρτες συνοδεύοντάς τα με το εξής μήνυμα: «Γείτονες, περαστικά από την Αθήνα».

Ο τουρκικός λαός, στο μεταξύ, αναγνωρίζει τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα τόσο με την αποστολή της ΕΜΑΚ που κάνει τιτάνια προσπάθεια στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων από τα συντρίμμια, αλλά και της αποστολής βοήθειας με πέντε πτήσεις έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασαν τους 20.000. Η Afad, η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Παράλληλα, η ανάγκη για βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης είναι τεράστια και στις δύο χώρες καθώς εκφράζονται φόβοι εξάπλωσης χολέρας και άλλων ασθενειών εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν.