Η συνάντηση του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, με την πρωθυπουργό της Αλμπέρτα, Danielle Smith, ξεκίνησε κάπως άβολα ενώ πόζαραν μπροστά στις κάμερες. Οι εντάσεις μεταξύ της Αλμπέρτα και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά σχετικά με τη φορολογία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές σημαίνει ότι υπάρχουν λίγα πράγματα για τα οποία ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μπορεί να κερδίσει την εύνοια μεταξύ των δυτικών ψηφοφόρων και της ηγεσίας της επαρχίας.

Την Τρίτη, αυτές οι δυσκολίες ήταν ξεκάθαρες καθώς η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Ντανιέλ Σμιθ και ο Τριντό προσπάθησαν και απέτυχαν στα πιο βασικά πολιτικά έθιμα: τον χαιρετισμό χειραψίας. Στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός του Καναδά φαινόταν βέβαιος ότι μια χειραψία μεταξύ του ζευγαριού ήταν επικείμενη.

Και οι δύο ηγέτες σήκωσαν τα χέρια τους, αλλά την τελευταία στιγμή, η Σμιθ φάνηκε πως άλλαξε γνώμη, αφήνοντας την παλάμη της κάτω. Χωρίς να πτοηθεί, ο Τριντό πήρε το χέρι της και το κράτησε στη θέση του, τοποθετώντας τον αντίχειρά του πάνω από το χέρι της καθώς χαμογέλασε για τις κάμερες και ο Σμιθ έβγαλε ένα αδύναμο χαμόγελο, μεταδίδει ο Guradian.

Η κυβέρνηση της Smith ψήφισε επίσης πρόσφατα αμφιλεγόμενη νομοθεσία, γνωστή ως νόμος περί κυριαρχίας της Αλμπέρτα, που θα έδινε στην κυβέρνησή της την εξουσία να καθοδηγεί τις επαρχιακές υπηρεσίες να αγνοούν τους ομοσπονδιακούς νόμους. Ενώ ο Τριντό δεν είναι ξένος στην εχθρότητα στα δυτικά της χώρας, δεν είναι ξένος και στις αμήχανες χειραψίες. Ο Καναδός πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που απέφυγε αποτελεσματικά τη δυναμική στρατηγική χειραψίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που άφησε τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολιτικούς αντιπάλους να φαίνονται σαστισμένοι. Στην πρώτη τους συνάντηση το 2017, ο Τριντό έβαλε ένα χέρι στον ώμο του Τραμπ για να συγκρατηθεί.