Η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή Leopard 2 στον πόλεμο της Ουκρανίας και η γερμανική Die Welt αναλύει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου άρματος μάχης.

Όπως σημειώνει η welt.de, το συγκεκριμένο άρμα μάχης δεν θεωρείται μόνο αποτελεσματικό, αλλά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη Δύση, οπότε όχι μόνο μπορούν να σταλούν μεγάλες ποσότητες, αλλά υπάρχουν εύκαιρα και ανταλλακτικά. Έτσι, το βασικό εμπόδιο είναι η εκπαίδευση των Ουκρανικών πληρωμάτων.

Εντούτοις, τονίζει πως τα Leopard 2 δεν ήταν πάντα το «καμάρι» της Γερμανίας, αλλά ξεκίνησε πως ένα αποτυχημένο εξοπλιστικό έργο που το Βερολίνο είχε προωθήσει μαζί με τις ΗΠΑ. Το 1963, οι δύο χώρες ήθελαν να αναπτύξουν από κοινού ένα άρμα μάχης τύπου «Battle Tank 70». Αλλά το έργο απέτυχε, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο είχε δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για την ανάπτυξή του.

Όμως, η προσπάθεια δεν έπεσε στο κενό. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την προσπάθεια ανάπτυξης ενός ανάλογου άρματος μάχης, εφαρμόστηκε σε νέα εθνικά κατασκευαστικά έργα. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το M1 Abrams, ενώ η Γερμανία στη συνέχεια το Leopard 2.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1977 και ήταν το πρώτο όχημα που φέρει τον αριθμό 10001, ενώ πλέον έχει ενταχθεί σε 18 στρατούς.

Τα χαρακτηριστικά του

Το βάρος του είναι 62,3 τόνοι, έχει συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα (μήκος 7,7 μέτρα) πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του είναι τετραμελές. Το άρμα μάχης έχει συνολική ιπποδύναμη 1.500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354, που του επιτρέπει να κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./.ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ.

Η σχέση ιπποδύναμης με το βάρος του άρματος είναι 24 ίπποι ανά τόνο, γεγονός που του δίνει μεγάλη ευκινησία στο πεδίο της μάχης. Ο οπλισμός του Leopard 2 Α6 αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG. Το άρμα διαθέτει επίσης αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και η διαδικασία εκτελείται από τον γεμιστή.

Έχει συνολικά 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού. Το πολυβόλο MG-3 του άρματος έχει διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών όπως και το πολυβόλο, το οποίο το χειρίζεται ο αρχηγός του πληρώματος στην οροφή.

Επίσης, εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων. Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 αποτελείται από το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες, το τηλέμετρο Laser, τη θερμική κάμερα Ophelios, τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού, την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού, τον βαλλιστικό υπολογιστή, τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου και τον αισθητήρα ανέμου.

Η ύπαρξη του αυτόνομου περισκόπιου του αρχηγού με την ενσωματωμένη θερμική κάμερα, δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς στόχους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Iniochos.

Η θωράκιση του άρματος είναι αυτή που διακρίνει τα Leopard 2 Α6 από τις υπόλοιπες εκδόσεις, τουλάχιστον εξωτερικά καθώς έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπλέον, διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής.