Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ρουτζέρο Ντεοντάτο πέθανε σε ηλικία 83 ετών, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, αφήνοντας φτωχότερο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αφού όχι μόνο δημιούργησε την περίφημη ταινία «Cannibal Holocaust», αλλά και ένα νέο είδος ταινιών.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο theguardian.com, ο 83χρονος σκηνοθέτης μπορεί να είχε γυρίσει αρκετές ταινίες τρόμου, όμως αυτή που ξεχώρισε και τον έκανε παγκόσμια γνωστό ήταν το «Cannibal Holocaust». Στη συγκεκριμένη ταινία του 1980 ένας καθηγητής ανθρωπολογίας αναζητάει μια ομάδα που γύριζε ντοκιμαντέρ στον Αμαζόνιο για τις άγριες φυλές και βρίσκει τα φιλμ τους, στα οποία φαίνεται πως οι ίδιοι έγιναν γεύμα κανιβάλων που είναι ιθαγενείς.

Αυτή η τεχνική λοιπόν, δηλαδή να προβάλλεται μια ταινία μέσα από ένα «ντοκιμαντέρ», αποτέλεσε ένα είδος που ενέπνευσε πολλές ταινίες στη συνέχεια -πχ το blair witch project-, ενώ ο άγριες σκηνές της ταινίας οδήγησαν τον Ρουτζέρο Ντεοντάτο στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστικά, οι δικαστές θεωρούσαν ότι είχε βασανίσει και δολοφονήσει στην πραγματικότητα τους ηθοποιούς, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να παραστούν στο δικαστήριο για να δείξουν πως είναι ζωντανοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ταινία να απαγορευτεί σε πάρα πολλές χώρες -όπως η Βρετανία-, ενώ ο σκηνοθέτης τελικά καταδικάστηκε, γιατί είχε βασανίσει ζώα στο «Cannibal Holocaust».

«Στα νιάτα μου, μεγαλώνοντας, περνούσα πολύ χρόνο στην εξοχή κοντά σε ζώα και ως εκ τούτου έβλεπα συχνά τη στιγμή του θανάτου τους. Ο θάνατος των ζώων, αν και αφόρητος – ειδικά με τη σημερινή αστική νοοτροπία – συνέβαινε πάντα για να ταΐσει τους χαρακτήρες της ταινίας ή το συνεργείο, τόσο στην ιστορία όσο και στην πραγματικότητα» είχε πει το 2011 στον Guardian εξηγώντας πως εμπνεύστηκε τις σκηνές με τα κακοποιημένα ζώα.