Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε τρεις μετανάστες που ταξίδεψαν από τη Νιγηρία στα Κανάρια Νησιά, ισορροπώντας στο πηδάλιο δεξαμενόπλοιου, ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Οι ισπανικές αρχές ανάρτησαν στα social media φωτογραφία στην οποία οι τρεις άνθρωποι φαίνονται σκαρφαλωμένοι πάνω στο πηδάλιο του τάνκερ Alithini II. Το πλοίο με σημαία Μάλτας έφτασε στο Λας Πάλμας το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από ταξίδι 11 ημερών από το Λάγος, σύμφωνα με το την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι και δέχθηκαν τις φροντίδες γιατρών για υποθερμία και αφυδάτωση, όπως ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. «Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία. Οι λαθρεπιβάτες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη», έγραψε στο Τwitter ο Txema Santana, δημοσιογράφος και σύμβουλος μετανάστευσης της κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων.

Τον Οκτώβριο του 2020 τέσσερις άνθρωποι ταξίδεψαν πάνω στο πηδάλιο δεξαμενόπλοιου που σάλπαρε από το Λάγος και κρύβονταν για δέκα ημέρες, προτού τους ανακαλύψει η αστυνομία καθώς το πλοίο έφτανε στο Λας Πάλμας

Οι αφίξεις μεταναστών στα Κανάρια Νησιά – έπειτα από επικίνδυνα ταξίδια από τη βόρεια Αφρική – έχουν αυξηθεί δραματικά από τα τέλη του 2019, όταν ενισχύθηκαν οι έλεγχοι σε άλλες διαδρομές της Μεσογείου. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 51%, σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο ισπανικά στοιχεία.