Να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκαν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που είχαν σήμερα, (18/11) αφού η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Το Τόκιο ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και είναι ικανός να πλήξει την αμερικανική ήπειρο. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση»

«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές»

Λίγες ώρες αργότερα η Χάρις συναντήθηκε με τους ηγέτες των χωρών αυτών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας –Ειρηνικού (APEC), που διεξάγεται στη Μπανγκόκ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και καλούμε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει κάθε νέα παράνομη και αποσταθεροποιητική ενέργεια», δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη των συνομιλιών.

«Εξ ονόματος των ΗΠΑ επαναλαμβάνω τη σταθερή δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ- σο, της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η εκτόξευση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Βόρεια Κορέα, με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζεται για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Σε ανακοίνωσή του για τις συνομιλίες αυτές ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι οι έξι ηγέτες προειδοποίησαν για μια «ισχυρή και αποφασιστική απάντηση», αν αυτή χρειαστεί να δοθεί.

«Ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ανοικτός για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και την κάλεσαν να σταματήσει τις ανώφελες προκλήσεις και να επιστρέψει σε μια σοβαρή διπλωματία», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σε μια κεκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα, βασική σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καλεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ «να εφαρμόσουν πλήρως» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι οι ηγέτες επιθυμούν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο τον Μάιο σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Στόχος είναι να ενωθεί όλος ο κόσμος στην καταδίκη των ενεργειών της Βόρειας Κορέας και να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας», επισήμανε ο Αλμπανέζι μιλώντας σε Αυστραλούς δημοσιογράφους.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στις αρχές Νοεμβρίου σε μια άνευ προηγουμένου σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, ένας εκ των οποίων έπεσε στα ύδατα της Νότιας Κορέας.

Μόνο στις 2 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους, περισσότερους απ’ όσους όλο το 2017, όταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυαν απειλές.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους, ένας από τους οποίους πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα ενθαρρύνθηκε καθώς εκτιμά ότι είναι πιθανό να αποφύγει να της επιβληθούν νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ, χάρη στον διχασμό που επικρατεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Κίνα και η Ρωσία μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ώρα που η Μόσχα παραμένει «πιστή» σε μια «διπλωματική» λύση για την κορεατική χερσόνησο «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή (…) προτιμούν διαφορετική οδό (…), σαν να δοκιμάζουν την υπομονή της Πιονγκγιάνγκ», επέκρινε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.