Δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε χθες (17/10) σε 35 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 45 εκατομμυρίων δολαρίων τον κολομβιανό βαρόνο των ναρκωτικών Ντανιέλ Ρεντόν Ερέρα γνωστό ως «Ντον Μάριο»

Ο 57χρονος άλλοτε ηγέτης ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης ομολόγησε την ενοχή του πέρυσι. Μεταξύ άλλων τον βάραινε η κατηγορία της εισαγωγής στην αμερικανική επικράτεια δεκάδων τόνων κοκαΐνης.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 35 χρόνων κάθειρξης για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες με την ιδιότητα του ηγετικού στελέχους της Clan del Golfo, του ισχυρότερου καρτέλ των ναρκωτικών στην Κολομβία.

Του επιβλήθηκε ακόμη ποινή 15 χρόνων κάθειρξης για «σύσταση και συμμορία με σκοπό την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τις Ενωμένες Δυνάμεις Άμυνας της Κολομβίας (AUC)», ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης που μετασχηματίστηκε στην Κλαν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι δύο ποινές θα συγχωνευθούν, διευκρίνισε η ίδια πηγή σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται το AFP.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) έλαβε τέλος η εγκληματική σταδιοδρομία του Ρεντόν Ερέρα», του «άλλοτε πιο επίφοβου ναρκωτρομοκράτη στην Κολομβία», διαβεβαίωσε ο αμερικανός εισαγγελέας Μπρίον Πις, πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.