Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες, ζητώντας αύξηση της δυτικής βοήθειας μπροστά στη νέα αυτή πρόκληση. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Τι είναι όμως αυτά τα drones – καμικάζι; Σύμφωνα με το CNN, τα drones έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εισβολή στην Ουκρανία από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την παραλαβή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νέων από το Ιράν.

Τα συγκεκριμένα drone έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για αρκετή ώρα στην περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί και «χτυπούν» όταν ο χειριστής τους επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ο επιθυμητός εχθρικός στόχος.

Τα καμικάζι drone από το Ιράν είναι μικρά σε μέγεθος, φορητά και μπορούν να απογειωθούν εύκολα αλλά το κυριότερο πλεονέκτημά τους, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και το εκρηκτικό φορτίο τους μπορεί να πυροδοτηθεί από απόσταση.

Το όνομα «καμικάζι» τους δόθηκε λόγω του γεγονότος ότι είναι αναλώσιμα. Ο σχεδιασμός τους είναι για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού και καταστρέφονται σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και ταχύτερα στρατιωτικά drones τα οποία μετά την αποστολή τους επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καταγγείλει ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει 2.400 drones Shahed-136 από το Ιράν.

Στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία αναζητεί η ΕΕ

Στο μεταξύ, η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αν και η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχει προμηθεύσει drones στη Ρωσία.

Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει έντονα στις νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κιέβου από τις οποίες επλήγησαν σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών κοντά σε έναν κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα: ιρανικά drones να χρησιμοποιούνται σε επίθεση στο κέντρο του Κιέβου, πρόκειται για μια φρικαλεότητα», τόνισε ο Κόφοντ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει «συγκεκριμένα βήματα» σε απάντηση, όπως και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει προσφέρει drones στη Ρωσία είναι ψευδείς.

«Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία drones είναι πολιτικά υποκινούμενες και κυκλοφορούν από δυτικές πηγές. Δεν έχουμε προσφέρει οπλισμό σε καμία πλευρά», υπογράμμισε.