Η Βρετανία αποχαιρέτησε την βασίλισσα Ελισάβετ, με την κηδεία να παρακολουθούν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη, ενώ πολλοί ξένοι ηγέτες έδωσαν το παρών στη τελετή.

Αρχικά, η νεκρώσιμη πομπή ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και το φέρετρο με την σορό μεταφέρθηκε από άγημα 142 ναυτών, ενώ συνοδεύτηκε από την βασιλική οικογένεια στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Παράλληλα, περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να δουν από κοντά την μεταφορά, ενώ άνοιξαν και 125 κινηματογραφικές αίθουσες, που μετέδωσαν την τελετή.

Επίσης, στην τελετή βρέθηκαν ξένοι ηγέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τροποποίησαν το πρόγραμμα τους για να πάνε στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, 6.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν στο περίπλοκο τελετουργικό, με τα μέτρα ασφαλείας να ήταν δρακόντεια.

Κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Στη συνέχεια, το φέρετρο μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Μάλιστα, δίπλα στην Ελισάβετ ενταφιάστηκε και ο Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από την κηδεία:

Δάκρυσε ο Κάρολος μπροστά στο φέρετρο

Αν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνηθίζεται να μην αφήνουν τα συναισθήματά τους να τους καταβάλλουν, ο Κάρολος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του αποχαιρετώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Έτσι, κατά την διάρκεια της πολύωρης τελετής, δάκρυσε μπροστά από το φέρετρο της μητέρας του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη, η εγγονή της εκλιπούσης βασίλισσας, έσπασε και εκείνη το άτυπο πρωτόκολλο και ξέσπασε σε δάκρυα για τη γιαγιά της κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο Westminster Hall, την ώρα που το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε για να τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα.