Στους ρυθμούς της Ελισάβετ Β’ κινείται η Μεγάλη Βρετανία, λίγο πριν την κηδεία της τη Δευτέρα, με το λαϊκό προσκύνημα να συνεχίζεται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, με την αναμονή να φτάνει ακόμα και 24 ώρες.

Μάλιστα, στην ερώτηση για το πόσες ώρες είναι διατεθειμένοι να περιμένουν, άπαντες απαντούν «όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι οι ώρες είναι λίγες μπροστά στα 70 χρόνια που ήταν βασίλισσα.

Η αναμονή δεν ξεχωρίζει τις διασημότητες, με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να περιμένει 13 ώρες για να τιμήσει τη μνήμη της Ελισάβετ Β’.

Παράλληλα, δεν έλειψαν, όμως, και τα ευτράπελα. Ένας άνδρας απομακρύνθηκε, όταν πλησίασε υπερβολικά το φέρετρο, απλώνοντας το χέρι του να το αγγίξει.

Η αγρυπνία των παιδιών και των εγγονιών

Τρία χτυπήματα του ραβδιού του φρουρού στα πέτρινα σκαλοπάτια μέσα στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ σηματοδότησαν και την έναρξη της δεύτερης αγρυπνίας των παιδιών της Βασίλισσας, με επικεφαλής τον Βασιλιά Κάρολο Γ’. Αυτός στάθηκε στην κεφαλή του φέρετρου και οι υπόλοιποι τρεις στις γωνίες. Αργά και από κοινού, γύρισαν με την πλάτη στο φέρετρο, ακίνητοι με σκυμμένα τα κεφάλια. Αυτός ήταν ο τελευταίος συγκλονιστικός τελετουργικός φόρος τιμής των παιδιών της σε μια μητέρα και στη βασίλισσά τους, πριν από την κρατική κηδεία της Δευτέρας.

Αυτή τη φορά και κατ’ εξαίρεση, ο πρίγκιπας Άντριου πήρε το πράσινο φως να φορέσει τη στρατιωτική στολή του. Η απόφαση αυτή του βασιλιά Καρόλου επικρίθηκε αρκετά, με πολλούς να πιστεύουν ότι «παραείναι επιεικής προς τον αδελφό του». Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Χάρι στην κηδεία, παρ’ ότι δεν εκτελεί πλέον τα καθήκοντά του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και άρα δεν υπηρετεί το Στέμμα.

Σήμερα, το βράδυ τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας θα αγρυπνήσουν επίσης δίπλα στο φέρετρό της. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα σταθεί στην κεφάλι και ο δούκας του Σάσεξ στα πόδια.