Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους Αμερικανούς να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό και τον εξτρεμισμό στη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στον Λευκό Οίκο που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της βίας που πυροδοτείται από το μίσος.

«Οι υπέρμαχοι της λευκής φυλής δεν θα έχουν την τελευταία λέξη», είπε ο Μπάιντεν.

Η εκδήλωση, με τίτλο United We Stand Summit, συγκεντρώνει ειδικούς και επιζώντες και περιλαμβάνει τοπικούς ηγέτες και από τα δύο κόμματα, τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς.

Επιδιώκει επίσης να τιμήσει τις κοινότητες που υπέστησαν επιθέσεις με βάση το μίσος, περιλαμβανομένων των μαζικών πυροβολισμών σε ένα νυκτερινό κέντρο για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο το 2016 και σε ένα σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη, νωρίτερα φέτος, όπου δέκα μαύροι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από έναν δηλωμένο υπέρμαχο της λευκής φυλής.

Τον Μπάιντεν παρουσίασε η Σούζαν Μπρο, μητέρα της Χέδερ Χέγερ, η οποία σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου λευκών εθνικιστών τον Αύγουστο του 2017 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν έχει πει πως το γεγονός αυτό τον έπεισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

«Η δολοφονία της είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο, αλλά το μίσος δεν άρχισε ούτε τελείωσε εκεί», είπε η Μπρο.

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τη μεταφορά μεταναστών από Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ντροπή» και «βάναυση» την αποστολή από Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες λεωφορείων και αεροπλάνων που μεταφέρουν μετανάστες σε ένα πολυτελές νησί στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Ουάσινγκτον.

«Υπάρχει ένας μηχανισμός και νομικά μέσα για τη διαχείριση των μεταναστών. Όταν οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες διαταράσσουν αυτό τον μηχανισμό και χρησιμοποιούν τους μετανάστες σαν πολιτικά πιόνια, είναι ντροπή», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Είναι ένας προμελετημένος πολιτικάντικος και βάναυσος ελιγμός», είπε ακόμη κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Εδώ και μήνες, τοπικοί Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν μετανάστες με λεωφορεία προς τα προπύργια των Δημοκρατικών στη χώρα.

Κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι έκανε διάτρητα τα σύνορα με το Μεξικό, και προσπαθούν να θέσουν τη μετανάστευση στο επίκεντρο της εκστρατείας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί πως θα μεταχειριστεί με ανθρωπιά τους ανθρώπους που φθάνουν στα νότια σύνορα, προσπαθεί επίσης να διατρανώσει την αποφασιστικότητά της.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ, καταδεικνύοντας αυτή την άσκηση ισορροπίας, είπε σήμερα: «Θα στείλουμε πίσω και θα απελάσουμε φέτος περισσότερους ανθρώπους που συλλαμβάνονται στα σύνορα από κάθε άλλη φορά».

«Αυτή τη στιγμή επιδιορθώνουμε ένα σύστημα που είχε καταστραφεί. Δεν είναι σαν να ενεργοποιούμε έναν διακόπτη, αυτό παίρνει χρόνο», είπε.

Χθες (15/9) το πρωί, δύο λεωφορεία με μετανάστες που έστειλε ο συντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έφθασαν κοντά στην κατοικία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, στην Ουάσινγκτον.

Προχθές (14/9), Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ανερχόμενος αστέρας της σκληρής δεξιάς, έστειλε δύο αεροπλάνα με μετανάστες στο πολυτελές νησί Μάρθας Βίνγιαρντ, που έχει γίνει για τη δεξιά το σύμβολο όλων των αποτυχιών της Δημοκρατικής ελίτ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως είναι «πολύ ανησυχητικό» το ότι περίπου πενήντα μετανάστες από τη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων παιδιά, που μεταφέρθηκαν στο νησί «παραπλανήθηκαν για τον προορισμό τους και για το τι τους περίμενε κατά την άφιξή τους».