Η 26χρονη Morgan Coleman, η οποία πέρασε χρόνια παλεύοντας με μια πάθηση έντονης τριχοφυΐας, αποφάσισε τώρα να αφήσει το ξυράφι και να αγκαλιάσει την κοκκινόχρωμη γενειάδα της, αφήνοντας το μούσι της να μεγαλώσει κανονικά.

Εντόπισε για πρώτη φορά τις ασυνήθιστες τρίχες στα μάγουλα, το πηγούνι και το λαιμό της όταν ήταν 11 ετών, ενώ τις αφαιρούσε απεγνωσμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας της για να αποφύγει τη σκληρή επικριτική της κοινωνίας και του κύκλου της.

Σήμερα, όμως, σε ηλικία 26 ετών, αποφάσισε να σταματήσει να νιώθει ντροπή για την κατάστασή της – γνωστή ως υψοδερμία (υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα)- και σταμάτησε να αφαιρεί τις τρίχες από το πρόσωπό της. Μάλιστα, κυκλοφορεί περήφανη με ένα πλούσιο και κατακόκκινο μούσι, ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Η γυναίκα που αφήνει το μούσι της να μεγαλώσει: «Με αποκαλούν φρικιό, αλλά δεν μετανιώνω»

Σύμφωνα με τη New York Post η Morgan έχει δηλώσει πως «Πάλευα καθημερινά για 15 χρόνια με τον υψοδερμισμό και αφού πέρασα πολύ χρόνο στο νοσοκομείο πρόσφατα, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα. Ήρθε η ώρα να αγκαλιάσω το φυσικό μου πρόσωπο και, παραδόξως, οι άνθρωποι δεν είναι τόσο επικριτικοί όσο νομίζετε»!

Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι είναι και λένε μερικά πολύ άσχημα πράγματα, αλλά ως επί το πλείστον, συχνότερα από ό,τι όχι, οι άνθρωποι γίνονται πιο κατανοητοί.

«Αγωνίζομαι με την αυτοπεποίθηση -μετά από πολλά χρόνια εκφοβισμού, έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή σου, αλλά σίγουρα νιώθω πολύ πιο σίγουρη από τότε που αποφάσισα να αγκαλιάσω το φυσικό μου πρόσωπο. Είμαι πραγματικά σε ειρήνη με αυτό τώρα. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά νιώθω ελεύθερη -ξυπνάω και αυτό είναι πλέον το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι, είναι υπέροχο»!

Η πρώτη επαφή της Morgan με το πρόβλημα της έντονης τριχοφυΐας

Η Morgan, η οποία ζει τώρα στη Μελβούρνη στην Αυστραλία, παρατήρησε για πρώτη φορά τα πυκνά μαλλιά της όταν μεγάλωνε στη Χρυσή Ακτή.

Λέει ότι υπέστη σκληρούς χλευασμούς από τους συμμαθητές της και χρησιμοποίησε κάθε μέσο που μπορούσε για να αφαιρέσει τις ανεπιθύμητες τρίχες από το πρόσωπό της. Η ίδια είπε: «Ήταν φρικτό και απομονωτικό. Τόσο τα παιδιά όσο και οι νεαροί ενήλικες ήταν πολύ σκληροί».

«Υπήρξα θύμα bullying για πολλά χρόνια. Δεν έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από τα σχολικά μου χρόνια. Συνήθιζα να δέχομαι πολλά φρικτά σχόλια από άσχημους ανθρώπους που έλεγαν ότι είμαι άσχημη, ότι είμαι φρικιό, ότι είμαι άντρας, ότι είμαι τρανσέξουαλ».

«Κυρίως δεχόμουν πολλά αρνητικά σχόλια για τις φαβορίτες μου. Υπήρχε μία περίοδος που κάθε δεύτερο άτομο που περνούσε από μπροστά μου τις σχολίαζε, μου έλεγε να ξυρίσω το πρόσωπό μου, γελούσε μαζί μου και με κορόιδευε. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο εκείνη την εποχή γιατί δεν ήξερα γιατί ήμουν λίγο διαφορετική, απλά ήξερα ότι ήμουν διαφορετική και αυτό ήταν δύσκολο γιατί δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί».

«Μετά από αρκετό εκφοβισμό, έγινα πολύ ανήσυχη και αυτοσυνειδητοποιημένη γι’ αυτό. Χρησιμοποιούσα έναν συνδυασμό αποτρίχωσης, κρέμες αφαίρεσης τριχών και ξυρίσματος, κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο».

Η Morgan υποβλήθηκε σε ηλεκτρόλυση το 2011 σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει τις τρίχες για πάντα, αλλά δεν στέφθηκε με επιτυχία αυτή της η προσπάθεια, με τις τρίχες στο πρόσωπο της απλά να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και πιο πυκνές με την πάροδο του χρόνου.

Μετά από χρόνια που έκρυβε την τριχοφυΐα στο πρόσωπό της, η Morgan διαγνώστηκε τελικά με ιρσουτισμό (υπερβολική τριχοφυΐα ή ανάπτυξη τριχών σε ασυνήθιστα µέρη, κυρίως στις γυναίκες) και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τον Ιανουάριο του 2021.

Το PCOS είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών με πολλές πάσχουσες να βιώνουν ακανόνιστες περιόδους και τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Η ίδια δήλωσε: «Είχα πάει σε γιατρούς στο παρελθόν για τον υψοδερμισμό και μου είχαν πει πολλές φορές “μερικοί άνθρωποι απλώς έχουν περισσότερες τρίχες από άλλους”. Σίγουρα ανακουφίστηκα που είχα μια διάγνωση -μια εξήγηση για το γιατί είμαι λίγο διαφορετική- αλλά ήταν, επίσης, τρομακτικό να διαγνωστεί μια ιατρική πάθηση».

Η αποδοχή της εικόνας της

Τον Απρίλιο του 2022, η Morgan αρρώστησε από κορονοϊό κατά τη διάρκεια διακοπών και χρησιμοποίησε αυτό το διάστημα για να αποδεχτεί τον εαυτό της και να προβληματιστεί σχετικά με τον τρόπο ζωής της.

Σύμφωνα με τη New York Post η Morgan υποστήριξε πως «Ήμουν μόνη μου στο νοσοκομείο για έξι ημέρες και κάποιες από αυτές τις ημέρες, μετά βίας μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ήταν μοναχικά και τρομακτικά. Τότε, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα -ήρθε η ώρα να αγκαλιάσω το φυσικό μου πρόσωπο».

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δώσω προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική μου υγεία και μέρος αυτής της προσπάθειας για μένα ήταν να αποδεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. Είμαστε όλοι μοναδικοί. Δεν είναι κακό να φαίνεσαι διαφορετικός».

Από τότε που άφησε τα ξυραφάκια πριν από δύο μήνες, η Morgan δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή της και λατρεύει τη νέα της αυτοπεποίθηση με τις τρίχες στο πρόσωπό της, πια, να μην την ενοχλούν.

Λέει ότι έχει βιώσει «αηδιασμένα βλέμματα» από αγνώστους, αλλά αισθάνεται πιο ελεύθερη από τότε που αγκάλιασε το φυσικό της πρόσωπο και δεν σκοπεύει να αφαιρέσει ποτέ ξανά τις τρίχες της. «Δεν αρέσει σε όλους, αλλά στο τέλος της ημέρας, όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαι ακόμα εγώ, παρόλο που μπορεί να φαίνομαι λίγο διαφορετική. Ως επί το πλείστον, όλοι γενικά, αλλά ιδιαίτερα η οικογένεια και οι φίλοι μου με έχουν υποστηρίξει απίστευτα και αυτό έχει κάνει τη διαφορά».