Η Βρετανία εξέδωσε νέες οδηγίες για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν οπωσδήποτε την σεξουαλική επαφή.

Η υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) ξεκαθάρισε πως πρέπει να περιοριστούν όλες οι επαφές των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων, ιδιαίτερα οι στενές, με αποτέλεσμα να πρέπει να μείνουν και σε καραντίνα στο σπίτι τους και όχι σε κάποιο νοσοκομείο, σε περίπτωση που δεν παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα.

Επίσης, η UKHSA ανέφερε σήμερα ότι όσοι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους μέχρι να ιαθούν οι δερματικές αλλοιώσεις. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω των εκκρίσεων των βλεννογόνων, συνιστάται σε όσους μολύνθηκαν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για οκτώ εβδομάδες μετά τη μόλυνση, για προληπτικούς λόγους.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, από τις αρχές Μαΐου, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, μιας συνήθως ήπιας ασθένειας που μεταδίδεται με τη στενή επαφή και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης αλλά και δερματικές αλλοιώσεις. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ευρώπη και όχι σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Επίσης, δεν σχετίζονται με ταξίδια στις περιοχές αυτές.

Μέχρι στιγμής, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος αν κάποιος έχει άμεση επαφή με κάποιον που πάσχει από την ευλογιά τον πιθήκων. Γενικά όμως, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με τη Ρουθ Μίλτον, υψηλόβαθμη σύμβουλο της UKHSA.