Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για τις μεγάλες νίκες του ουκρανικού στρατού κόντρα στις ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο και πως αυτές θα μπορούσαν να σημάνουν μια νέα φάση στον πόλεμο στη χώρα του.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έδωσαν ορισμένα πολύ καλά νέα από την περιοχή του Χαρκόβου. Οι εισβολείς σταδιακά απωθούνται από το Χάρκοβο», τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Είμαι ευγνώμων στους υπερασπιστές μας σε όλη την επικράτεια που αντέχουν και αποδεικνύουν πως διαθέτουν υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τους Ρώσους εισβολείς, που κάποτε αποτελούσαν τη δεύτερη πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο».

Υπογράμμισε, όμως, πως «θέλω να συμβουλέψω όλους τους ανθρώπους μας και ιδίως εκείνους που έχουν μείνει πίσω να μην ενθουσιάζονται ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ηθικής πίεσης προς τους στρατιώτες μας όπου αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να απελευθερώσουν τα εδάφη μας και τους ανθρώπους μας, για να απελευθερώσουν τις πόλεις μας – τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη, το Μπερντιάνσκ, τη Μαριούπολη και όλες τις άλλες.

Τι είπε για τον Λέονιντ Κράβτσουκ, τον πρώτο πρόεδρο της ανεξάρτητης Ουκρανίας

Επίσης μίλησε και για τον θάνατο του Λέονιντ Κράβτσουκ, του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Ουκρανίας, ο οποίος απεβίωσε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 88 ετών. «Δεν ήταν απλά ένας πολιτικός ή μια ιστορική προσωπικότητα. Ήταν ο άνθρωπος που ήξερε να πει σοφά λόγια με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι Ουκρανοί να τον ακούσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις δύσκολες στιγμές, σε στιγμές κρίσης, όταν το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας μπορεί να εξαρτάται από τις επιλογές ενός ανθρώπου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, μίλησε και για τις διπλωματικές κινήσεις. Ευχαρίστησε τη Γερμανία και την Ολλανδία για τη στήριξή τους και τόνισε πως του υποσχέθηκαν περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ο ρωσικός στρατός. Τόνισε κιόλας για την μελέτη που ετοιμάζει το ουκρανικό κράτος με το ποιες τιμωρίες πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Today, a special group of international experts chaired by Michael McFaul and Andriy Yermak proposed a roadmap for…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, May 10, 2022