Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε «σφοδρά» τη «φρικιαστική» επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στην Ελάντ, στο κεντρικό Ισραήλ.

Επρόκειτο για «φρικιαστική επίθεση, η οποία είχε στόχο αθώους, άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα ειδεχθή τη στιγμή που το Ισραήλ εόρταζε την ανεξαρτησία του», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «σθεναρά» στο πλευρό του στενότερου συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή.

Η Ελάντ, όπου διαπράχθηκε η επίθεση –απολογισμός: τρεις νεκροί, τέσσερις τραυματίες– είναι προάστιο του Τελ Αβίβ με 50.000 κατοίκους, ανάμεσά τους πολλούς υπερορθόδοξους εβραίους.

Η ισραηλινή αστυνομία δεν έχει δημοσιοποιήσει ως αυτό το στάδιο καμιά πληροφορία για τους δράστες ή τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκε η επίθεση χθες Πέμπτη (5/5), την ημέρα που η χώρα εόρταζε την 74η επέτειο από την ανεξαρτησία της βάσει του εβραϊκού ημερολογίου.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε συνομιλήσει τον Απρίλιο με ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για να τους ζητήσει να «τερματίσουν τον κύκλο της βίας» εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων κυρίως στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, γνωστό με την ονομασία Όρος του Ναού στην εβραϊκή παράδοση.