«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο του πολέμου στην Ουκρανία για μέρες, καθώς πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο», σύμφωνα με την Daily Mail η οποία επικαλείται πληροφορία «από παράγοντα εσωτερικά του Κρεμλίνου».

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι θα διορίσει τον σκληροπυρηνικό επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην επικεφαλής της FSB Νικολάι Πατρούσεφ για να αναλάβει τον έλεγχο της εισβολής όσο εκείνος βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο σκιώδης Πατρούσεφ, 70 ετών, θεωρείται βασικός αρχιτέκτονας της στρατηγικής του πολέμου μέχρι στιγμής – και ο άνθρωπος που έπεισε τον Πούτιν ότι το Κίεβο είναι γεμάτο νεοναζί.

Ο Πούτιν και σύμβουλοί του

Οι ασυνήθιστοι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν στο δημοφιλές κανάλι Telegram General SVR, το οποίο λέει ότι η πηγή του είναι ένα καλά τοποθετημένο πρόσωπο στο Κρεμλίνο.

Οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν

Το General SVR ανέφερε ότι ο Πούτιν έχει καρκίνο στην κοιλιά και Πάρκινσον πριν από 18 μήνες.

Φέρεται να έχει καθυστερήσει την εγχείρηση, η οποία τώρα δεν θα γίνει πριν από την Ημέρα της Νίκης για τον εορτασμό της νίκης της Ρωσίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου.

Η είδηση έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ο Πούτιν θα εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο σε όλη την Ουκρανία και θα διατάξει μαζική κινητοποίηση ανδρών που βρίσκονται σε στρατιωτική ηλικία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πολιτικό ρίσκο.

Η επέμβαση είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, αλλά καθυστέρησε, όπως ισχυρίστηκε η SVR. «Συνιστάται στον Πούτιν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, η ημερομηνία της οποίας συζητείται και συμφωνείται», ανέφερε το πρακτορείο.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο επείγον, αλλά δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε αυτό». Πάσχει επίσης από «νόσο του Πάρκινσον και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή», η οποία φέρει συμπτώματα σχιζοφρένειας, συμπεριλαμβανομένων παραισθήσεων και μανίας.

Ο Πούτιν και σύμβουλοί του

Το Κρεμλίνο ανέκαθεν αρνιόταν σθεναρά ότι ο Πούτιν έχει ιατρικά προβλήματα και παρουσιάζει ότι έχει ισχυρή υγεία, ακόμη και όταν απουσιάζει μυστηριωδώς τα τελευταία χρόνια.

Ο διάδοχος

Ο Πούτιν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν «απίθανο να συμφωνήσει να μεταβιβάσει την εξουσία», αλλά ήταν έτοιμος να τοποθετήσει έναν «υπεύθυνο» για τον έλεγχο της Ρωσίας και της πολεμικής προσπάθειας.

Και συνέχισαν: «Έτσι, ενώ ο Πούτιν θα έχει την επιχείρηση και θα συνέλθει… πιθανότατα δύο ή τρεις ημέρες… ο πραγματικός έλεγχος της χώρας περνά μόνο στον [Νικολάι] Πατρούσεφ».

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε έκπληξη, καθώς σύμφωνα με το σύνταγμα, η εξουσία θα έπρεπε να περνάει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο 56χρονος είναι ένας τεχνοκράτης χαμηλού προφίλ χωρίς γνωστούς δεσμούς με τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πούτιν και σύμβουλοί του

Σε άλλη ανάρτηση, το πρακτορείο ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν κατέστησε σαφές στον Πατρούσεφ ότι τον θεωρεί σχεδόν το μόνο πραγματικά έμπιστο πρόσωπο και φίλο στο σύστημα εξουσίας. Επιπλέον, ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση απότομης επιδείνωσης της υγείας του (Πούτιν), η πραγματική διαχείριση της χώρας θα μεταφερθεί, προσωρινά, στον Πατρούσεφ».