Κάπου 2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται σφοδρές μάχες χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, νωρίς σήμερα.

Περίπου 2.300 άνθρωποι έφθασαν στη Ζαπορίζια, ανάμεσά τους 290 κάτοικοι της Μαριούπολης, που κινήθηκαν με ίδια μέσα, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Άλλοι 220 άνθρωποι έφθασαν στην πόλη από την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Ο πόλεμος που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου περνά σε νέα φάση, καθώς ρωσικά στρατεύματα αναμένεται να εξαπολύσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν όλο το Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές ήττες που το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες λένε πως υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, υποστήριξε ο επικεφαλής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς. Η προειδοποίηση έρχεται μετά τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, ένα «σκληρό πλήγμα» για τη Μόσχα.

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.