Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη (14/4), ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα, σύμφωνα με αναρτήσεις της Βουλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

Παράλληλα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ζητά από τον ΟΗΕ, το ευρωκοινοβούλιο, τις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις των ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και από τις εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών, να αναγνωρίσουν τη «γενοκτονία» του ουκρανικού έθνους.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τζο Μπαίντεν έχει ήδη υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό αυτό, αν και άλλες φωνές από την πλευρά των Δυτικών έχουν ζητήσει να μην υπάρχουν «λεκτικές κλιμακώσεις».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε σήμερα πως για το αν υφίσταται γενοκτονία ή όχι θα πρέπει να αποφανθούν οι νομικοί, μετά τις αναγκαίες έρευνες, και όχι οι πολιτικοί.