Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις πωλήσεις προϊόντων υγιεινής και προσωπικής φροντίδας στη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όμως διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν αφορά τα φάρμακα και γενικά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το Reuters, η J&J σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικές συσκευές, καθώς αυτά τα είδη δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Η εταιρεία, το 1% των πωλήσεων της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το 50% της δραστηριότητάς της στη Ρωσία αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία AbbVie, στην οποία ανήκει η αντιρυτιδική θεραπεία Botox, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διακόπτει προσωρινά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, όπου δεν θα διαθέτει πλέον κανένα προϊόν αισθητικής.

Άλλες εταιρείες, όπως οι κολοσσοί PepsiCo Inc, Procter & Gamble Co και Nestle SA έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, όπου θα παρέχουν μόνο τα βασικά είδη διατροφής και υγιεινής. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες Eli Lilly & Co και Pfizer προτίθενται να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Ρωσία αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.