Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη (23/3), δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Θωρακίζονται για τα χειρότερα στο Λβιβ – Απλοί πολίτες εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων

Στην πόλη Λβιβ οι πολίτες έχουν πάρει τα όπλα, παρότι επί προεδρίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγορεύτηκε η οπλοκατοχή. Με την έναρξη του πολέμου οι κανόνες απλοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, τώρα κάθε οικογένεια έχει και ένα όπλο για να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της πατρίδας της.

«Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι πολύ τα όπλα. Ήρθα να μάθω πώς να χρησιμοποιήσω ένα όπλο και αν έρθει ποτέ εκείνη η δύσκολη στιγμή να μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την οικογένεια μου» δηλώνει γυναίκα κάτοικος του Λβιβ.

Σε ένα δημοτικό σχολείο που δεν λειτουργεί παραδίδονται μαθήματα οπλοχρησίας για πολίτες. Οι σειρήνες του πολέμου διακόπτουν το μάθημα. Η απεσταλμένη του σταθμού στην ουκρανική πόλη Βελίκα Καραβάλτσιου αναφέρει πως το μάθημα συνεχίζεται στα καταφύγια.

Η Λιλιάνα ήρθε με τη μητέρα και τη θεία της. Πιάνει όπλο για πρώτη φορά. «Θέλω να είμαι ικανή να προστατέψω τον εαυτό μου την οικογένεια μου αλλά και τους πολίτες της Ουκρανίας» δηλώνει η ίδια.

Δεν τους μαθαίνω να σκοτώνουν, τους μαθαίνω να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, λέει ο δασκαλος. «Έχω εκπαιδευτεί, έχω πυροβολήσει αλλά ποτέ δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Νοιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια να το έχω. Ο ήχος των σειρήνων δεν συνηθίζεται. Προκαλεί πάντα τον ίδιο φόβο» συμπληρώνει.

«Νομίζω οποιοσδήποτε θα φοβόταν. Μπορεί να χτυπηθεί οποιοδήποτε κτήριο. Είμαστε σε πόλεμο για αυτό είμαστε εδώ τώρα». Η Αλίσσα πέρασε 9 μέρες με τα παιδιά της σε ένα υπόγειο πάρκινγκ. Μας δείχνει τις φωτογραφίες από τις χειρότερες μέρες της ζωής της.

«Θέλω να έχω όπλο για να νοιώθω ασφάλεια και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου» δηλώνει ο κόσμος.

Όπλο μπορεί να κρατήσει όποιος έκλεισε τα 21 του χρόνια. Στον πόλεμο όμως δυστυχώς και τα παιδιά εξοικειώνονται με τα όπλα.