Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχουν καμία σχέση με μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία ζήτησε το Σάββατο να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο Μπλίνκεν είπε είναι «κοντά» η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, ωστόσο παραμένουν ανεπίλυτα ακόμα «ένα-δυο δύσκολα ζητήματα».

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί (…) στη Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και τις προοπτικές αναβίωσής της. Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και δεν συνδέονται, κατά κανέναν τρόπο, μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Το αίτημα της Ρωσίας θα μπορούσε να τορπιλίσει τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με την οποία η διεθνής κοινότητα ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.