Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με νέο διάγγελμά του άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ για την απόφασή του να μην επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

«Θεωρούμε πως το ΝΑΤΟ δημιούργησε το αφήγημα πως το να “κλείσει” τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε την άμεση επίθεση της Ρωσίας εναντίον των χωρών – μελών του. Αυτή είναι η… ύπνωση εκείνων που είναι αδύναμοι και ανασφαλείς, παρά το γεγονός πως έχουν στην κατοχή τους όπλα πολλές φορές πιο ισχυρά από τα δικά μας», ανέφερε σε μήνυμά του που ανέβηκε στο facebook.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ: «Ουσιαστικά άναψε το “πράσινο φως” ώστε να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων και χωριών καθώς αρνήθηκαν να εδραιώσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Θα μπορούσατε να έχετε κλείσει τον εναέριο χώρο!», είπε.

Περιέγραψε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, «ως μια αδύναμη σύνοδο, μια μπερδεμένη σύνοδο, μια σύνοδο όπου μας έδειξε πως δεν έχουν καταλάβει όλη τη μάχη που δίνουμε για την ελευθερία και πως θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της Ευρώπης».

«Για εννιά μέρες ζούμε έναν τρομακτικό πόλεμο – καταστρέφονται οι πόλεις μας, δέχεται πυρά ο λαός μας, τα παιδιά μας, κατοικημένες περιοχές, εκκλησίες, σχολεία, καταστρέφουν οτιδήποτε αντιπροσωπεύει μια κανονική ζωή, μια ανθρώπινη ζωή», είπε ο Ζελένσκι.

«Όσοι σκοτωθούν από εδώ και πέρα θα είναι και εξαιτίας σας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναρωτήθηκε τί σκέφτονταν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνάντησής τους: «Όλοι οι άνθρωποι που θα σκοτωθούν από σήμερα και μετά, θα πεθάνουν και εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας και επειδή δεν είστε ενωμένοι».

Από την άλλη, πάντως, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς εκείνες τις χώρες του ΝΑΤΟ που στήριξαν εμπράκτως την Ουκρανία. «Είμαι ευγνώμων προς τους φίλους της χώρας μας. Είναι πολλές οι χώρες που είναι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ, οι περισσότεροι από τους εταίρους, οι περισσότεροι από τους ισχυρούς εταίρους μας. Αυτοί που μας βοηθούν παρά τις αποφάσεις (της συμμαχίας)».

Πρόσθεσε πως παρά την απουσία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι σίγουρος πως η Ουκρανία θα επικρατήσει. «Από την πρώτη ημέρα της εισβολής είμαι σίγουρος για τη νίκη. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας».

We continue to fight. We will protect our state. We will liberate our land. Thanks to our heroes.

Posted by Володимир Зеленський on Friday, March 4, 2022