Γενική επιστράτευση αποφάσισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ ήδη έχουν μοιραστεί 10.000 τουφέκια σε πολίτες.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως αποκάλυψε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μάλιστα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε ότι φοβάται για την ζωή του. Τόνισε επιπλέον πως ανησυχεί και για το μέλλον του κράτους που διοικεί.

«Είχαμε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ Νεχάμερ και πρόσθεσε ότι «ο Ουκρανός ηγέτης μου είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και για την τύχη της χώρας του».