Εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι κομμάτων διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης (22/2) έξω από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο κατά της αναγνώρισης των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, με κεντρικά συνθήματα «Stop Putin» («Σταματήστε τον Πούτιν») και «Stop War» («Σταματήστε τον πόλεμο»).

Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν πολλοί Ουκρανοί, αλλά και η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD), ο επικεφαλής της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Τίλμαν Κουμπάν, η Σάρα-Λι Χάινριχ από τη Νεολαία των Πρασίνων, εκπρόσωποι της Νεολαίας του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και ο υπουργός Πολιτισμού του Βερολίνου Κλάους Λέντερερ από την Αριστερά. «Αισθάνομαι καλά διαδηλώνοντας μπροστά από την πρεσβεία, κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατά της επιθετικότητας και της κλιμάκωσης», έγραψε ο κ. Λέντερερ στο Twitter, ενώ ο κ. Κουμπάν δήλωσε: «Ως νέα γενιά, η οποία δεν έχει γνωρίσει τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη και να αποτρέψουμε τον πόλεμο».

O Μίχαελ Ροτ, ανακοινώνοντας ότι σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ευχαρίστησε τις Νεολαίες των κομμάτων που συμμετείχαν στην συγκέντρωση για την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. «Ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν πάνω από όλα στην Ευρώπη. Ειρηνική συνύπαρξη αντί για πουτινική επιθετικότητα», έγραψε ο κ. Ροτ στο Twitter.

Η Αστυνομία του Βερολίνου ανέμενε αρχικά περίπου 150 διαδηλωτές, οι συμμετέχοντες ωστόσο ξεπέρασαν τους 650. Η οργάνωση της ουκρανικής κοινότητας του Βερολίνου, κινητοποιεί εδώ και καιρό διαδηλωτές κατά της Μόσχας, ζητώντας την αλληλεγγύη των Γερμανών και της διεθνούς κοινότητας. Μπροστά στη ρωσική πρεσβεία, κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου ενώθηκαν τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία χιλιάδες χρήστες αναρτούν μηνύματα συμπαράστασης, με το hashtag #StandwithUkraine (Στηρίξτε την Ουκρανία).