Τρεις αντιπολιτευόμενοι στον πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, βγήκαν από τη φυλακή και τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση «υπό αστυνομική φρούρηση» για «ανθρωπιστικούς λόγους», ανακοίνωσε η εισαγγελία χθες Σάββατο.

Πρόκειται για τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Αρτούρο Κρους, 77 ετών· τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανσίσκο Αγκίρε, 77 ετών· και τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χοσέ Παλέ, 68 ετών. Οι τρεις τους τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση υπό αστυνομική επιτήρηση, διευκρινίστηκε.

«Λόγω της κατάστασης υγείας των προαναφερθέντων προσώπων, για ανθρωπιστικούς λόγους, ζητήθηκε από τη δικαστική αρχή να υπάρξει αλλαγή, (να τεθούν σε) προληπτική κράτηση κατ’ οίκον υπό φρούρηση», εξήγησε η εισαγγελία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι τρεις άνδρες είναι ανάμεσα στους 46 αντιπολιτευόμενους που συνελήφθησαν το 2021, προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές που κέρδισε χωρίς αντίπαλο ο Ντανιέλ Ορτέγα, εξασφαλίζοντας τέταρτη συναπτή θητεία μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2007. Η κυβέρνηση τους κατηγορεί πως απεργάζονταν συνωμοσία για την ανατροπή του προέδρου Ορτέγα με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε μία εβδομάδα μετά τον θάνατο, σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, του άλλοτε ήρωα του σαντινιστών ανταρτών Ούγο Τόρες, στα 73 του χρόνια. Η άλλοτε εμβληματική μορφή του αγώνα εναντίον της δικτατορίας των Σομόσα είχε περάσει πριν από αρκετά χρόνια στην αντιπολίτευση στον κ. Ορτέγα.

Οι τρεις αντιπολιτευόμενοι, την άμεση απελευθέρωση των οποίων απαίτησε την Παρασκευή το Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), είναι οι πρώτοι που ωφελούνται από μέτρο αυτού του χαρακτήρα.

Ο Φρανσίσκο Αγκίρε έχει ήδη καταδικαστεί και αναμένει να του απαγγελθεί η ποινή του. Οι δίκες των Αρτούρο Κρους και Χοσέ Παλέ, καθώς και ακόμη πέντε αντιπολιτευόμενων, άρχισαν μόλις, την Τρίτη.

Συγγενείς των κρατουμένων που παρέστησαν στις ακροαματικές διαδικασίες είπαν πως είδαν τον Χοσέ Παλέ να λιποθυμά και τόνισαν πως ο Αρτούρο Κρους παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH) ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι μέλη του παρόντα στη δίκη είδαν επιτόπου «γιατρό νοσοκομείου της αστυνομίας», γεγονός που κατ’ αυτό «δείχνει ότι το ίδιο το καθεστώς αναγνωρίζει την αξιοθρήνητη κατάσταση της υγείας των φυλακισμένων» και τον «κίνδυνο να υποστούν ανήκεστο βλάβη».