Η Γερμανία δεν έχει δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας και η Μόσχα πρέπει να το πράξει επειγόντως για να αποκλιμακώσει την κατάσταση, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές συνέπειες, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της αποσύρονται ύστερα από ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν τη Ρωσία.

Η Λάμπρεχτ ζήτησε ουσιαστική αποχώρηση.

«Δεν το έχουμε δει ακόμα αυτό και αυτό περιμένουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Έως τώρα είναι μόνο λόγια, όχι πράξεις», πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«(Οι πράξεις) πρέπει να ακολουθήσουν επειγόντως και το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι μια επείγουσα έκκληση στη Ρωσία: συμβάλλετε στην αποκλιμάκωση. Διαφορετικά, θα υπάρξουν πραγματικά σκληρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες», είπε.

«Επιφυλακτική» για το Μαλί

Η Γερμανίδα υπουργός εμφανίστηκε παράλληλα «επιφυλακτική» σε ό,τι αφορά την παράταση της αποστολής Γερμανών στρατιωτών στο Μαλί, ύστερα από την ανακοίνωση της αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων.

«Ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Γαλλίας να εγκαταλείψει το Μαλί και να θέσει τέλος στη δέσμευσή της εκεί, είναι κάτι που σίγουρα έχει επιπτώσεις στους εταίρους», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Λάμπρεχτ, δηλώνοντας «επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την πιθανότητα παράτασης της εντολής» της Γερμανίας, που έχει εμπλακεί στο Μαλί μέσω δύο αποστολών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.