Ένα αξιοπερίεργο περιστατικό σημειώθηκε στην Ισπανία, καθώς έπεσε η στάθμη μιας τεχνητής λίμνης και αναδείχθηκε ένα χωριό που εξαφανίστηκε το 1992, όταν πλημμύρισε για να δημιουργεί η λίμνη.

Όπως αναφέρει το Reuters, το περιστατικό έγινε κοντά στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα και αφορά το χωριό Αθερέδο, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λιντόσο στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας.

«Είναι σαν να βλέπω μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», είπε ο 65χρονος συνταξιούχος Μασιμίνο Πέρεθ Ρομέρο, από την Α Κορούνια. «Η αίσθηση μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με τα χρόνια λόγω της ξηρασίας και όλα αυτά, με την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, που ανήκει το Αθερέδο, τόνισε ότι η πτώση της στάθμης της λίμνης προκλήθηκε από την έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο, αλλά και στην «πολύ επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDP, που διαχειρίζεται τη λίμνη.

Μάλιστα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε έξι τεχνητές λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της Άλτο Λιντόσο, να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας.