Τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για την εξακρίβωση της αλήθειας για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995 ζητά ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των ισχυρισμών για 8.000 θύματα και του γεγονότος, ότι μετά από τόσα χρόνια οι ενταφιασθέντες είναι περίπου 4.000.

«Υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στον ισχυρισμό ότι περίπου 8.000 άνθρωποι θανατώθηκαν και στο γεγονός ότι περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν ταφεί μετά τόσα πολλά χρόνια. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα θύματα είναι 8.000. Είναι πολύ άβολο να γίνεται αναφορά σε αριθμούς, αλλά προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα» υποστήριξε ο κ. Ντόντικ.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης τόνισε ότι είναι ένα επώδυνο ζήτημα και πρόσθεσε ότι «αν όλα αυτά που συνέβησαν δεν παρουσιαστούν με ακριβή στοιχεία, το θέμα θα παραμείνει αντικείμενο εικασιών» όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της σερβοβοσνιακής οντότητας της Βοσνίας, RTRS.

Για να επεξηγήσει τη δήλωσή του, ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι αναφορές πως Σέρβοι σκότωσαν 300.000 Μουσουλμάνους στον πόλεμο οδήγησε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, με βάση το στοιχείο αυτό να οικοδομήσουν τις αντιλήψεις τους για μία πολιτική λύση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει και νωρίτερα, ότι η Σρεμπρένιτσα δεν ήταν ηρωική πράξη, αλλά υποστήριξε ότι η ιστορία για τη Σρεμπρένιτσα είναι ημιτελής χωρίς πληροφορίες για τους Σέρβους θύματα του πολέμου.

«Πιστεύω απόλυτα ότι κανένα έγκλημα δεν είναι αναγκαίο και ότι αυτό ήταν ένα περιττό έγκλημα από σκοπιά πολιτική, εθνική, στρατιωτική και οποιαδήποτε άλλη σκοπιά. Είναι τεράστιο και βαρύτατο, το μαζικότερο έγκλημα στο χώρο αυτό, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάζεται η ιστορία για τη Σρεμπρένιτσα και να λέγεται μόνο ότι εκεί δολοφονήθηκαν αρκετές χιλιάδες Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και να μην λέγεται ότι δολοφονήθηκαν άλλοι τόσοι Σέρβοι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία, τονίζοντας ότι γενοκτονία ήταν τα εγκλήματα της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα.