Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τη νύχτα την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη, όπου νωρίτερα χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και μερικές φορές υπό τους ήχους μουσικής, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι.

Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, κυρίως μετά τις συμπλοκές, την επομένη της ανακοίνωσης για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος έξι αστυνομικών σε αυτή την πόλη, μεγάλο λιμάνι των ανατολικών ΗΠΑ.
Μετά την επιστροφή στην ηρεμία, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κάλεσε τους πολίτες η σημερινή Κυριακή να είναι “ημέρα προσευχής και ειρήνης. Ζητώ η Κυριακή να είναι μια ημέρα περισυλλογής” όσον αφορά “τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας θα συμπεριφερόμαστε τις προσεχείς ημέρες και μήνες”, δήλωσε ο Λάρι Χόγκαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας –από τις 22:00 έως τις 05.00 τοπική ώρα (05.00 έως 12.00 ώρα Ελλάδος)– θα ίσχυε για πέμπτη συνεχή νύχτα.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές αρχίζοντας τη μικρή πορεία τους από το σημείο όπου ο 25χρονος μαύρος συνελήφθη. Στην πορεία μετείχαν στη συνέχεια άλλοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Βαλτιμόρης.

«Ζήσαμε όλοι εδώ την αστυνομική βία και θέλουμε αλλαγές. Ελπίζω ότι οι αστυνομικοί (σε βάρος των οποίων ασκούνται ποινικές διώξεις) θα πάνε στη φυλακή», δήλωσε ο Φιλ, ένας μαύρος διαδηλωτής.

Συνολικά 2.000 έως 3.000 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλοί νέοι και μαύροι, αρκετά λιγότεροι από τις 10.000 που είχαν ανακοινώσει οι διοργανωτές, είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά σε μια ήρεμη, ακόμη και εορταστική ατμόσφαιρα, με ορισμένους να τραγουδούν και να χορεύουν.

Στην πόλη των 620.000 κατοίκων πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του νεαρού μαύρου, στις 19 Απριλίου από επιπλοκές ενός “σοβαρού” τραύματος κατά τη μεταφορά του χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, με τα πόδια και τα χέρια δεμένα, μπρούμυτα μέσα σε βαν της αστυνομίας.

Η 39χρονη Αντζελ Πίνοκ που διαδήλωνε μαζί με τα παιδιά της είπε ότι οι διώξεις σε βάρος των αστυνομικών «είναι ενθαρρυντικές. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν καταδίκες, όχι αθωώσεις”. Ωστόσο εξακολουθεί να “ανησυχεί για τον γιο της.» «Του αρέσει να βγαίνει με τους φίλους του. Του είπα να μην επιδιώξει αντιπαράθεση» με αστυνομικούς και «να κάνει ό,τι του ζητήσουν».

Οι έξι αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το τραγικό περιστατικό, είχαν συλληφθεί πριν αφεθούν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής με εγγυήσεις από 250.000 έως 350.000 δολαρίων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 27 Μαΐου.

Η αστυνομική βία «δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα στη Βαλτιμόρη, αλλά ένα πρόβλημα σε όλη τη χώρα», δήλωσε μια μητέρα, αναφερόμενος και σε ανάλογα τραγικά περιστατικά, όπως στο Φέργκιουσον, τα οποία αναζωπυρώνουν φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ μεταξύ της μαύρης κοινότητας και της αστυνομίας, κυρίως όταν στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αστυνομικοί δεν διώκονται.

Οι διώξεις αυτές για φόνο ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών επιδοκιμάστηκαν από την οικογένεια του θύματος και τους κατοίκους της πόλης. Αντίθετα, ο πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Τζιν Ράιαν σε ανοιχτή επιστολή του προς την εισαγγελέα κάνει λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων” και ζητεί “ειδικό ανεξάρτητο εισαγγελέα».

Σύμφωνα με την έρευνα και τη νεκροψία, ο Φρέντι Γκρέι πέθανε από ένα «τραύμα που αποδείχθηκε μοιραίο γι αυτόν, καθώς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας μέσα στο βαν της αστυνομίας, όπου είχε επιβιβαστεί» έχοντας δεμένα τα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι αστυνομικοί “δεν μπόρεσαν να δώσουν καμιά δικαιολογία” για τη σύλληψη του Γκρέι, ούτε ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.