Βρετανοί και καναδοί επιστήμονες συνέκριναν σύγχρονους και αρχαίους σκελετούς ανθρώπων με σκελετούς πιθήκων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όποιος άνθρωπος έχει χρόνιους πόνους στη μέση είναι πολύ πιθανό ότι η σπονδυλική στήλη του μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός χιμπατζή παρά ενός ανθρώπου χωρίς τέτοια προβλήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Κόλαρντ του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εξελικτικής βιολογίας «BMC Evolutionary Biology», σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι ο παθολογικός σκελετός ορισμένων ανθρώπων παραπέμπει στις πανάρχαιες δυσκολίες όρθιας βάδισης. Δηλαδή σε μια εποχή όταν οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου, οι οποίοι είχαν εξελιχθεί από τους πιθήκους, πάσχιζαν να περπατήσουν όρθιοι στα δύο πόδια τους αντί για τα τέσσερα.

Τα προβλήματα στη μέση προκαλούνται συνήθως από δισκοπάθεια, δηλαδή από φθορά και συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, με συνέπεια ένα τμήμα τους να προβάλει προς τα έξω και να ακουμπά κάποιο νεύρο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν καλύτερα ποιος άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο από μια τέτοια πάθηση.

«Οι σκελετοί των ανθρώπων με προβλήματα δισκοπάθειας είναι πιο όμοιοι στο σχήμα με εκείνους των στενότερων συγγενών μας, των χιμπατζήδων, από ό,τι με τους σκελετούς άλλων ανθρώπων χωρίς τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο Κόλαρντ.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει τόσες πολλές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, δεν έχουν προσαρμοσθεί κατάλληλα οι σκελετοί όλων των ανθρώπων στο όρθιο βάδισμα, με συνέπεια να είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση δισκοπάθειας, όταν η μέση τους καταπονηθεί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.