Η Αστυνομία στη Ρώμη, πρωτεύουσα της Ιταλίας, βρίσκεται κοντά στη διάλυση ενός «σκοτεινού» κόσμου όπου βασιλεύουν τα ναρκωτικά, οι συμμορίες της μαφίας, ο φασισμός και το… ποδόσφαιρο. Όλα αυτά μετά από τη σύλληψη ενός άνδρα που εικάζεται πως εκτέλεσε τον πιο διαβόητο οπαδό στη χώρα.

Ο Ραούλ Εστεμπάν Καλδερόν, 52 ετών από την Αργεντινή, φέρεται πως πραγματοποιούσε τον πρωινό του περίπατο όταν πυροβόλησε τον Φαμπρίτσο Πισιτέλι, 53 ετών, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του με πιστόλι μικρού διαμετρήματος σε πάρκο της Ρώμης το 2019.

Η Αστυνομία, τώρα, προσπαθεί να αποσπάσει από τον Καλδερόν την πληροφορία για το ποιος τον προσέλαβε να εκτελέσει τον Πισιτέλι. Οι Αρχές εικάζουν, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, πως τα «αφεντικά» πολλών οργανώσεων του υποκόσμου ενώθηκαν για να σκοτώσουν τον Πισιτέλι εξαιτίας της αλαζονείας του.

Η άνοδος και η…πτώση

Το παρατσούκλι του Πισιτέλι ήταν «Diabolik» και το πήρε από μια σειρά κινουμένων σχεδίων και κόμικ. Ήταν ο ιδρυτής των ultras «Irriducibili» της Λάτσιο, οι οποίοι πολύ συχνά κατηγορούνται για τις σχέσεις τους με τον φασισμό και το ναζισμό. Ένας ήρωας για τους υπόλοιπους χούλιγκανς για τα «κατορθώματα» του στις μάχες με άλλους οπαδούς, ο Πισιτέλι είχε βρεθεί ένοχος το 2015 για συνεργασία με τη ναπολιτάνικη μαφία Καμόρα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του κλαμπ.

Επίσης, κινούταν στον κόσμο των ναρκωτικών ως συνεργάτης του Μικέλε Σενέσε, ενός Ναπολιτάνου «αφεντικού», ο οποίος χρησιμοποιούσε τους ultras της Λάτσιο για προστασία, αλλά και για να κάνουν τις δουλειές που ήθελαν… αγριάδες. «Μέσα σε τέσσερα χρόνια η άνοδος του “Diabolik” ήταν απίστευτη – δεν είχε ξανασυμβεί τέτοιο πράγμα στις τάξεις των ultras», ανέφεραν αστυνομικές πηγές στα ιταλικά ΜΜΕ και πρόσθεσαν: «Μάλλον ενώθηκαν όλοι μαζί εναντίον του…».

Η Αστυνομία θεωρεί πως ο «Diabolik» το παρατράβηξε όταν προσπάθησε να πείσει μια συμμορία Ρομά ονόματι Spadas να κάνει ανακωχή μ’ έναν γκάνγκστερ, με το παρατσούκλι «Μικρό Σκυλί» ο οποίος πυροβολούσε τα μέλη της συμμορίας στα γόνατα. O «Diabolik», επίσης συγκρούστηκε, με άλλη μια συμμορία που συμμαχούσε με τον Σενέσε στη διακίνηση ναρκωτικών και οι ερευνητές θεωρούν πως εκνεύρισε και τον άλλοτε συνεργάτη του.

Κρυφά μικρόφωνα, κοριοί και βίντεο

Ο Πισιτέλι δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 2019 σε πάρκο όπου βρισκόταν χωρίς προστασία. Ο δολοφόνος του βρέθηκε όταν ένα κρυμμένο μικρόφωνο στο κελί του φυλακισμένου γκάνγκστερ, Ενρίκο Μπενάτο, έπιασε τον Μπενάτο να λέει πως ο Καλδερόν σκότωσε τον «Diabolik». Έπειτα, η Αστυνομία έβαλε κοριούς στην πρώην σύζυγο του Καλδερόν και την άκουσε να τον κατηγορεί πως της έκλεψε το περίστροφο για να πυροβολήσει τον «Diabolik», το οποίο και επανέλαβε στην κατάθεσή της.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί παρακολούθησαν τις κινήσεις του Καλδερόν και τον βιντεοσκόπησαν. Παρέδωσαν το υλικό σε έναν ειδικό που μελέτησε το βάδισμά του και κατέληξε πως ήταν ο ίδιος άνδρας που φαίνεται από κάμερα ασφαλείας να πλησιάζει τον «Diabolik» στο πάρκο το 2019.

Πλέον, ο Καλδερόν βρίσκεται προφυλακισμένος και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο έγκλημα. Οι Αρχές, όμως, θεωρούν πως θα «σπάσει» και θα αποκαλύψει την εμπλοκή πολλών συμμοριών στην εντολή για να γίνει ο φόνος.