Σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή υπό περιοριστικούς όρους και καταβολή προστίμου 100.000 δολαρίων, καταδικάστηκε χθες, ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο άλλοτε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πρώην επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών, CIA, αφότου ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία ότι παρέδωσε σε ένα πρόσωπο χωρίς εξουσιοδότηση απόρρητα έγγραφα.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία στην απολογία του παραδέχθηκε ότι παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη του, η οποία έγραφε τη βιογραφία του και συμφώνησε κατά τη διάρκεια της δίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία ότι αντέγραψε και διατήρησε στην κατοχή του απόρρητο υλικό.

Ο δικαστής αύξησε το πρόστιμο το οποίο του είχε επιβληθεί από τα 40.000 δολάρια στα 100.000, σημειώνοντας ότι έπρεπε να είναι υψηλότερο για να θεωρηθεί ότι είναι η αρμόζουσα τιμωρία.

«Η αύξηση του ποσού του προστίμου είναι αναγκαία ώστε η ποινή συνολικά να αντανακλά τη σοβαρότητα του αδικήματος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δικαστής Ντέιβιντ Κίσλερ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο 62χρονος Πετρέους διακρίθηκε στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πριν αναλάβει επικεφαλής της CIA, από την ηγεσία της οποίας παραιτήθηκε το 2012, αφού αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη βιογράφο του, την έφεδρη αξιωματικό Πόλα Μπρόντγουελ.

Κατά την απολογία του ο στρατηγός εν αποστρατεία, με σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, παρέμεινε ανέκφραστος, χωρίς να δείχνει οποιοδήποτε συναίσθημα, καθώς διάβαζε ένα δακτυλογραφημένο κείμενο.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος ενός μαρτυρίου δυόμισι ετών που ήταν στην ουσία η συνέπεια των σφαλμάτων που διέπραξα», είπε ο Πετρέους σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του. «Όπως έκανα και στο παρελθόν, ζητώ συγγνώμη από όσους είναι κοντά μου και από πολλούς άλλους».

Κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο Ντέιβιντ Πετρέους συνοδευόταν μόνο από τρεις δικηγόρους, ενώ κανένα μέλος της οικογένειάς του ούτε η Μπρόντγουελ, η οποία ζει στη Σάρλοτμ, δεν ήταν στο ακροατήριο.

Παρά το γεγονός πως ο δικαστής Κίσλερ, αναφέρθηκε στις πολυάριθμες επιστολές στρατιωτικών που χαρακτηρίζουν τον Πετρέους έναν από τους αξιότερους αξιωματικούς της γενιάς του, επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε ένα «βαρύ και πολύ ασυνήθιστο για τον ίδιο σφάλμα κρίσεως».

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και υπέρμαχοι της κρατικής διαφάνειας αμφισβήτησαν τη συμφωνία και την απόφαση, τονίζοντας ότι η υπερβολικά επιεικής αντιμετώπιση του στρατηγού ε.α. από τις αρχές δείχνει ότι οι διωκτικές αρχές εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κατηγορούμενοι σε άλλες υποθέσεις διαρροής απορρήτων εγγράφων καταδικάστηκαν σε πολύ βαρύτερες ποινές, περιλαμβανομένων και ποινών κάθειρξης.