Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας στοίχισε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Petrobras, τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2014, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης.

Παρουσιάζοντας με μήνες καθυστέρηση τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ελέγχθηκαν από ορκωτούς λογιστές, η Πετρομπράς ανακοίνωσε ζημίες ύψους 21,6 δισεκατομμυρίων ρεάις, ένα ποσό το ένα τρίτο του οποίου απέδωσε στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Συνολικά, η Πετρομπράς υπολογίζει ότι οι ζημιές που υπέστη από το κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε από το 2004 ανέρχεται σε 6,2 δισεκ. ρεάις (2,05 δισεκ. δολάρια). Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Βραζιλία τον τελευταίο χρόνο, καθώς ερευνάται από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Το σκάνδαλο προκαλεί τριγμούς εκ θεμελίων στην κυβέρνηση υπό την κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη με δυσκολία τον περασμένο Νοέμβριο για δεύτερη θητεία. Προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις πολιτών που απαιτούν να αρχίσει διαδικασία για την αποπομπή της προέδρου Ρουσέφ, κάτι το οποίο αξιώνουν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και έχει αρχίσει να συζητείται πλέον ανοικτά από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) προφυλακίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο.

Οι ζημίες της Πετρομπράς το 2014 ξεπερνούν τα κέρδη των προηγούμενων σχεδόν τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, οι υπόλοιπες ζημίες της οφείλονται σε κακό σχεδιασμό, την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές, σχέδια κατασκευής διυλιστηρίων που δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και υπερβάσεις κόστους.

Ο Αλντεμίρ Μπεντζίνε, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Πετρομπράς, ο οποίος ανέλαβε τον Φεβρουάριο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσεως του 2014 ότι “στο εξής”, η εταιρεία “εγγυάται την επιστροφή στην ομαλότητα στη σχέση της με τους επενδυτές, τους μετόχους και τους πιστωτές της στη Βραζιλία και στο εξωτερικό”,

«Διορθώνουμε τα σφάλματα στη διαχείριση των πόρων της εταιρείας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την αγορά με τη διαφάνεια που απαιτεί και αξίζει», πρόσθεσε.

Η Πετρομπράς, οι ετήσιες επενδύσεις της οποίας είναι συνήθως διπλάσιες από τις προβλέψεις που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές της επενδύσεις για το 2015 στα 29 δισεκ. δολάρια, κατά 34% σε σχέση με τις μέσες επενδύσεις που προβλέπονταν κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία. Ο Μπεντζίνε πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά ακόμη 13% το 2016 στα 25 δισεκ. δολάρια και ότι θα παρουσιαστεί στο κοινό ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της επιχείρησης μέσα σε 30 ημέρες.