Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα, Τρίτη (14/12) τη Ρωσία για μια σειρά από εξαφανίσεις ανθρώπων μετά τη σύλληψή τους στην Τσετσενία μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2016 και του Ιανουαρίου του 2017, οι οποίες δεν εξιχνιάστηκαν, κάτι το οποίο δείχνει «την απουσία κατάλληλης έρευνας».

Σύμφωνα με τις οικογένειες που είχαν προσφύγει, τουλάχιστον 27 Τσετσένοι πολίτες, που θεωρείτο ότι ήταν ομοφυλόφιλοι ή ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2017. Πέντε οικογένειες προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ αφού η ρωσική δικαιοσύνη απέρριψε τα αιτήματά τους για διεξαγωγή ερευνών για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους προσώπων.

Στην ομόφωνη ετυμηγορία τους, οι Ευρωπαίοι δικαστές κηρύσσουν τη Ρωσία ένοχη για παραβιάσεις αρκετών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρίως διατάξεων σχετικών με το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ασφάλεια και το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η Μόσχα καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση έως και 60.000 ευρώ στους συγγενείς καθενός από τους ανθρώπους που εξαφανίστηκαν, με το σύνολο των αποζημιώσεων να ανέρχεται σε 367.000 ευρώ, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό με βάση τη νομολογία του δικαστηρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ΕΔΔΑ, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, είναι το όργανο που έχει επιφορτιστεί με την απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία έχουν επικυρώσει τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.