Ογκώδης η πορεία των επιζώντων στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου

Χιλιάδες άνθρωποι στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος


ΚΟΣΜΟΣ
23:56
16/04/2015
Ογκώδης η πορεία των επιζώντων στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου
1
loading

Πολλές χιλιάδες νεαροί Εβραίοι από το Ισραήλ και άλλες χώρες, συνοδευόμενοι από νεαρούς Πολωνούς, συμμετείχαν σήμερα στην ετήσια Πορεία των Επιζώντων προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από τους ναζί, θεωρείται σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

«Μην πιστεύετε στη μαγική συνταγή του “Ποτέ ξανά”, έχει ήδη ξανασυμβεί. Σκεφτείτε τη Βοσνία, το Σουδάν, τη Ρουάντα. Με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικούς λαούς, όμως έχει συμβεί», δήλωσε ο Ζίγκμουντ Ρόλατ, επιζών του Ολοκαυτώματος στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στην 24η Πορεία.

«Το Σόα (Ολοκαύτωμα) παραμένει μοναδικό με την έννοια ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενο. Όλες οι γενοκτονίες είναι τραγικές με τον τρόπο τους και η διατήρηση της μνήμης είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγουμε να επαναληφθούν», πρόσθεσε.

Όπως κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες στην πορεία πέρασαν υπό τον ήχο του σόφαρ, του πνευστού μουσικού οργάνου που χρησιμοποιούν οι Εβραίοι στις τελετές τους, την πύλη του Άουσβιτς με την επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει».

Στη συνέχεια διέσχισαν πεζή τον δρόμο από το Άουσβιτς προς το Μπιρκενάου, το κύριο μέρος εξόντωσης των εβραίων, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά για να παραστούν στην τελετή μνήμης.

«Μεγάλωσα διαβάζοντας για αυτό το μέρος, μαθαίνοντας για αυτό το μέρος, όμως τίποτε δεν σε προετοιμάζει για την πραγματικότητα εδώ. Είναι το κέντρο του απόλυτου κακού», δήλωσε ο 36χρονος Ντάνιελ Σόλομον που ήρθε από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Γκαμπόρ, 82 ετών και επιζώντα του Ολοκαυτώματος με καταγωγή από την Ουγγαρία, οι νεαροί που ήρθαν σήμερα στο Άουσβιτς «δεν κατανοούν ακόμη τι είναι αυτό το μέρος, όμως θα το καταλάβουν με τον καιρό. Θα επιστρέψουν σπίτι τους, θα έχουν χρόνο να σκεφτούν και τότε θα καταλάβουν πολύ καλύτερα το μέρος αυτό».

Από το 1940 και ως τις αρχές του 1945 η ναζιστική Γερμανία εξόντωσε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο Εβραίους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο στρατόπεδο αυτό, που κατασκευάστηκε στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Οσβιέτσιμ, βρήκαν επίσης τον θάνατο περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί , 25.000 Ρομά και 20.000 σοβιετικοί στρατιώτες.

Οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό τον Ιανουάριο του 1945.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar user_name

    Όλο διαβάζω μόνο και μόνο Εβραίοι , Εβραίοι, Εβραίοι, λες να ήταν αυτος ο γερμανό-εβραϊκός η μάλλων αποκλιστικά ναζί-εβραϊκός πόλεμος. Ψέματα ! Το θυμάμαι παρά πολύ καλά πως οι επιζώντες Πολωνοί του Αυσχωιτζ μας έλεγαν για εγκληματίες - Γερμανούς και τα θύματα τους τρενα απο την Ελλαδα, με ΈΛΛΗΝΕΣ ! Οι φρουροί Γερμανοί τους κρατούσαν κάθε μέρα για παρά πολλές ώρες όρθιους, και σχεδόν γυμνούς, πιναζμένους , με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πολύ κάτω από το μηδέν) , περιμένωντας να πέφτουν οι εξασθενισμένοι ΈΛΛΗΝΕΣ στο έδαφος, και τότε τους σκότωναν οι ΓΕΡΜΑΝΟΊ για "ανυποταξία". Μετά που μεγάλωσα έμαθα ξαφνικά στις εφημερίδες και στην τηλεόραση, ότι δεν υπειρχάν εκεί ούτε οι Γερμανοί, ούτε η Έλληνες, μόνο κάπου ναζί και Εβραίοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει