Ειδικό σύστημα συλλογής βιομετρικών στοιχείων έθεσε σε λειτουργία η Υπηρεσία Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το οποίο θα διασφαλίσει αποτελεσματικότερο έλεγχο των ξένων υπηκόων που διαμένουν στη χώρα.

Από τη συνοριακή αστυνομία της Βοσνίας επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι εφαρμόζονται ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης, με στόχο την προετοιμασία της αναμενόμενης ένταξης της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν.

Το νέο σύστημα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών θα επιτρέψει την ανάλυση και την επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων, κυρίως δαχτυλικών αποτυπωμάτων και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από 800.000 δολάρια.

«Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, ο έλεγχος των εισόδων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η αποτελεσματική μάχη κατά της τρομοκρατίας και των εγκληματικών δραστηριοτήτων, της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος» ανέφεραν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας.

Τα δεδομένα για τους ξένους υπηκόους που εισέρχονται ή διαμένουν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τα οποία συλλέγει η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα είναι στη διάθεση και άλλων υπηρεσιών ασφάλειας.

Ο διευθυντής της συνοριακής αστυνομίας της Βοσνίας, Ζόραν Γκάλιτς ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι την επόμενη περίοδο σχεδιάζονται αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα της χώρας και κυρίως στη μεθόριο με την Κροατία.

Εκπρόσωποι των συνοριακών αστυνομικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο προετοιμασίας της Κροατίας για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ.
Αυτό συνεπάγεται ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα, είπε ο κ. Γκάλιτς και πρόσθεσε ότι αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα τα άτομα, τα οποία εξαιτίας διάφορων παραβάσεων είναι εγγεγραμμένα στο ειδικό σύστημα Σένγκεν και απαγορεύεται να εισέρχονται στην περιοχή της ΕΕ.

Ο κ. Γκάλιτς επιβεβαίωσε ότι αυξήθηκε ο αριθμός ερευνών αστυνομικών υπηρεσιών κρατών – μελών της ΕΕ για άτομα από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η ανταλλαγή των στοιχείων αυτών προχωρά χωρίς εμπόδια με τη διαμεσολάβηση της ίντερπολ, εξήγησε.

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον υπηρεσιών ασφάλειας ως χώρα διέλευσης για τη μετάβαση σε πεδία πολεμικών συγκρούσεων, όπως στη Συρία, αφού παρατηρήθηκε ότι ορισμένα άτομα που αποφάσισαν να ενταχθούν στην οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος” ταξίδεψαν για τις εμπόλεμες περιοχές με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιριών από το Σαράγεβο στην Κωνσταντινούπολη.