Ο στρατός του Σουδάν ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ και απομάκρυνε τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν έξω από το σπίτι του, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι επετεύχθη συμφωνία για να επανέλθει ο Χάμντοκ στο αξίωμά του και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ώστε να μπει ένα τέλος στην κρίση.

Μια πηγή προσκείμενη στον Χάμντοκ είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησε για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ωστόσο ο πολιτικός συνασπισμός που πριν από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου μοιραζόταν την εξουσία με τον στρατό διεμήνυσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους «πραξικοπηματίες» και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Με βάση τη σημερινή συμφωνία μεταξύ του στρατού και των κομμάτων, ο Χάμντοκ θα σχηματίσει ανεξάρτητη κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανέφερε ο Φαντλάλα Μπούρμα Νασίρ, ο επικεφαλής του κόμματος Umma που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου ο στρατός διέλυσε την προηγούμενη κυβέρνηση και συνέλαβε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους ενώ έθεσε τον Χάμντοκ σε κατ’ οίκον περιορισμό, εκτροχιάζοντας την πορεία προς τη δημοκρατική μετάβαση μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.

Δακρυγόνα σε διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών οι οποίοι όδευαν προς το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο προεδρικό μέγαρο αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ωρών η συμφωνία μεταξύ του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του ανατραπέντος πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ. Με βάση τη συμφωνία αυτήν, η οποία καταγγέλλεται από τους διαδηλωτές, ο Χάμντοκ θα αποκατασταθεί στο αξίωμά του και θα σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σουδανικές σημαίες και φωτογραφίες εκείνων που σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του πραξικοπήματος, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπουρχάν, του επικεφαλής των πραξικοπηματιών που ανέτρεψε την κυβέρνηση στις 25 Οκτωβρίου.