Πωλείται ορθόδοξη εκκλησία του 8ου αιώνα

Ο ιδιοκτήτης της δέχεται και... παζάρια


ΚΟΣΜΟΣ
17:36
24/11/2010
Πωλείται ορθόδοξη εκκλησία του 8ου αιώνα
1
loading

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Tύπο η τρίτη παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο βγαίνει στο σφυρί από τον ιδιοκτήτη της.

Η Εκκλησία των Ταξιαρχών βρίσκεται στο χωριό Κούμγιακα και χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (780-797).

Βρίσκεται στα Μουδανιά της Τουρκίας και πωλείται προς 400 χιλιάδες λίρες (περίπου 200 χιλιάδες ευρώ)!

Ο πρόεδρος του χωριού ζήτησε να αγοράσει την εκκλησία, ωστόσο τα χρήματα, όπως εξήγησε, είναι πολλά και την «παζαρεύει» στα μισά.

«Αν μας τη δώσουν 200 χιλιάδες λίρες, μπορούμε να την αγοράσουμε», είπε, προκειμένου «όταν την επισκευάσουμε, να την ανοίξουμε στους τουρίστες».

Κάθε χρόνο - σύμφωνα με τις τοπικές αρχές- συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες για να δουν την ερειπωμένη εκκλησία.

Πριν από 10 χρόνια, η ιστορική εκκλησία -με άγνωστη μέχρι στιγμής διαδικασία- αγοράστηκε από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, προκειμένου να την αναστηλώσει, αλλά η Διεύθυνση Μνημείων δεν έδωσε τη σχετική άδεια και έτσι αποφάσισε να την πουλήσει.

Ο πρόεδρος του χωριού Ραμίζ Μπατμάζ δήλωσε στα τουρκικά μέσα ότι για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης απευθύνθηκαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά δεν πήραν θετική απάντηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar koula

    αυτα να τα βλεπουν οσοι υποστηριζουν τα τζαμια στην Ελλαδα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει