Ένας Κινέζος πράκτορας πληροφοριών καταδικάστηκε για οικονομική κατασκοπεία την Παρασκευή (5/11) σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι η απόπειρα κλοπής τεχνολογίας από αμερικανικές και γαλλικές αεροδιαστημικές εταιρείες, ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Σου Γιανζούν, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών στην επαρχία Τσιανγκσού, που υπάγεται στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο στο Σινσινάτι για τις κατηγορίες της συνέργειας και της απόπειρας οικονομικής κατασκοπείας, καθώς και για τρεις κατηγορίες για κλοπή εμπορικών μυστικών.

Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες οικονομικής κατασκοπείας επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 έτη, ενώ κάθε μία από τις άλλες τρεις τιμωρείται με 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Σου Γιανζούν ότι, από το 2013, επιδίωκε να συλλέξει για λογαριασμό της Κίνας πληροφορίες από πολυάριθμες αεροναυπηγικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών η αμερικανική General Electric Aviation και η γαλλική Safran, η οποία συνεργάστηκε με την GE για την ανάπτυξη ενός κινητήρα.

Το σχέδιο του πράκτορα του κινεζικού Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας βασιζόταν στον εντοπισμό ειδικών που εργάζονταν σε αυτές τις εταιρείες και έπειτα επιχειρούσε να τους προσελκύσει στην Κίνα με το πρόσχημα των πανεπιστημιακών συνεδρίων, πληρώνοντάς τους το κόστος του ταξιδιού.

Συνελήφθη το 2018 στο Βέλγιο

Ο Σου συνελήφθη το 2018 στο Βέλγιο, όταν πιθανώς στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αντικατασκοπείας ταξίδεψε εκεί νομίζοντας ότι θα συναντήσει έναν υπάλληλο της GE. Εκδόθηκε την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τότε κατονόμασε 10 ακόμη άλλους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων δύο κατώτερης βαθμίδας αξιωματούχους, που εργάζονταν υπό την εποπτεία του Σου, καθώς και έξι χάκερ που συνεργάζονταν μαζί τους και δύο άνδρες που εργάζονταν για την Safran. Κανένας από τους άλλους 10 κατηγορούμενους δεν συνελήφθη.

Τα κατηγορητήρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιείχαν λεπτομερή περιγραφή λειτουργιών που συνδύαζαν τη χρήση ιών υπολογιστών και ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) για διείσδυση σε υπολογιστές-στόχους και εξαγωγή δεδομένων που σχετίζονται με κινητήρες και τα μέρη τους.

Το Υπουργείο τόνισε επίσης ότι μια αεροδιαστημική εταιρεία που ελέγχεται από το Πεκίνο προσπάθησε να αναπτύξει έναν κινητήρα παρόμοιο με αυτόν της GE, για χρήση σε ένα αεροσκάφος που σχεδίαζε η Κίνα. Το Πεκίνο απέρριψε τις κατηγορίες. «Αερολογίες», απάντησε μονολεκτικά ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας το 2018.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.