Σε μια κοινή εμφάνισή τους σε διοργάνωση του κόμματός του, με θέμα «Η απειλή της Ευρώπης από τον εξισλαμισμό», την 27η Μαρτίου στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ. στη Βιέννη, έχει προσκαλέσει τον αρχηγό της ολλανδικής Ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης – Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

Η πρόσκληση, που έγινε γνωστή σήμερα, προκάλεσε ήδη έντονες διαμαρτυρίες από το μείζον κόμμα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού – στον οποίο συμμετέχει επίσης το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα –, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όπως και από τους Πράσινους της αντιπολίτευσης.

Για μια εκδήλωση η οποία συνιστά προσπάθεια να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στο Ισλάμ έκαναν λόγο οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, σημειώνοντας πως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ιστορικά σημαντικοί χώροι, όπως το Χόφμπουργκ, για την υποκίνηση μίσους.

Από την πλευρά τους οι Αυστριακοί Πράσινοι τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως είναι «απόλυτα απαράδεκτο» να χρησιμοποιούνται επανειλημμένα τα πρώην ανάκτορα του Χόφμπουργκ, ιδιοκτησία της Αυστριακής Δημοκρατίας, ως τόπος «παρέλασης» των Ακροδεξιών.

Έντονη κριτική στην εταιρεία διαχείρισης των πρώην ανακτόρων έχει ασκηθεί στο παρελθόν για τη διάθεση των χώρων τους από την εταιρεία, για τη διοργάνωση εκεί της εκεί χοροεσπερίδας των αυστριακών ακροδεξιών Αδελφοτήτων, η οποία από πέρσι διοργανώνεται επίσημα από την οργάνωση Βιέννης του Κόμματος των Ελευθέρων ως «Χορός των Ακαδημαϊκών».