Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να… έβρεχε στάχτη λες και ήταν νερό στην Λα Πάλμα της Ισπανίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους τουρίστες από το να συγκεντρωθούν στο ξέφωτο της Ταχούγια. Από εκείνο το σημείο, που παραχώρησε η τοπική Εκκλησία, φαίνεται καλύτερα το ενεργό ηφαίστειο του νησιού. Είναι τόσοι πολλοί που το Δημοτικό Συμβούλιο αύξησε τον αριθμό των λεωφορείων με αφετηρία την πρωτεύουσα Σάντα Κρουθ ως το Ελ Πάσο. Τόσο στην αυλή της εκκλησίας, αλλά και στους γύρω δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς και τα λεωφορεία δεν καλύπτουν τη ζήτηση και πολλοί ενοικιάζουν αυτοκίνητα ή πηγαίνουν με ταξί ως το σημείο.

Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι καλούν τους τουρίστες στην Λα Πάλμα προκειμένου να δουν με τα ίδια τους τα μάτια το φαινόμενο. Το παρουσιάζουν και ως μια μορφή αλληλεγγύης καθώς πολλοί έχασαν τις περιουσίες τους στις περισσότερες από 40 ημέρες που το ηφαίστειο είναι ενεργό. Ο Μιγκέλ Άνχελ Μορκουέντε, τεχνικός διευθυντής της Pevolca, του σώματος που σχεδιάζει το πλάνο για την ασφάλεια της περιοχής λόγω του ηφαιστείου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ευχάριστο που έρχονται τουρίστες στην Λα Πάλμα. Ζητήσαμε τη στήριξη του κόσμου κι αυτό το αποδεικνύει. Το νησί είναι ασφαλές». Αποκάλυψε πως σ’ όλο το διάστημα ηφαιστειακής δραστηριότητας, οι επισκέπτες στο νησί των Κανάριων Νήσων έχουν ξεπεράσει τις 10.000, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El País».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι κάτοικοι με την προσφορά του… θεάματος. Σημειώνουν πως τα χρήματα που αφήνουν οι τουρίστες δεν πηγαίνουν άμεσα στις περιοχές και στους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως εξαιτίας του τουρισμού έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων με αποτέλεσμα όσοι έχασαν τα σπίτια τους δυσκολεύονται να βρουν νέες κατοικίες.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναφέρουν πως τα δωμάτια είναι ελάχιστα και τα περισσότερα είναι ήδη κλεισμένα. Ορισμένες από τις μονάδες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο διαθέτουν το 85% των δωματίων τους στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας του ηφαιστείου και υπογραμμίζουν πως το υπόλοιπο 15% είναι κλεισμένο από τουρίστες. Παρόμοια είναι και η εικόνα στη Σάντα Κρούθ, στην άλλη μεριά του νησιού. Οι operators καθημερινά λένε στους ενδιαφερόμενους πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα και παρόμοια είναι η εικόνα και στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης διαμερισμάτων.