Περίπου 300 άντρες και γυναίκες εθελοντές γύμνωσαν τα κορμιά τους και… φορώντας μονάχα λευκή βαφή σώματος πόζαραν για τις ανάγκες του καινούργιου καλλιτεχνικού πρότζεκτ που είχε σκοπό να επιστήσει την προσοχή στη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας.

Το δρώμενο έλαβε χώρα την Κυριακή για λογαριασμό του Αμερικανού φωτογράφου Σπένσερ Τούνικ, ο οποίος έχει κάνει παρόμοια πρότζεκτ και σε άλλες εξωτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός ελβετικού παγετώνα και μιας παραλίας στη Νότια Αφρική, αλλά και στη Μελβούρνη. Ο Σπένσερ Τούνικ είναι διάσημος για τη διοργάνωση μαζικών συγκεντρώσεων γυμνών ανθρώπων.

Ο ίδιος ντυμένος στα μαύρα στεκόταν στην οροφή ενός τροχόσπιτου και έδινε εντολές από ένα μεγάφωνο. «Χέρια κάτω και τα πόδια ενωμένα» τους έλεγε.

Τα εν λόγω γυρίσματα προωθήθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ.

«Η επίσκεψή μου στο Ισραήλ ήταν μια εμπειρία για μένα και είμαι πάντα χαρούμενος που επιστρέφω εδώ και φωτογραφίζω στη μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που επιτρέπει να γίνεται τέχνη όπως αυτή», δήλωσε ο Τούνικ. Είναι η τρίτη φορά που ο 54χρονος φωτογράφος απαθανατίζει την συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας εν μέσω γυμνών πρότζεκτ.

Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Το γύρισμα διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και έλαβε χώρα στην έρημο έξω από την ισραηλινή πόλη Αράντ. «Για μένα το σώμα αντιπροσωπεύει την ομορφιά, την ζωή και τον έρωτα» δήλωσε ο Τούνικ, ο οποίος το 2011 είχε φωτογραφίσει 1.000 γυμνά άτομα στις ακτές της Αλμυρής Θάλασσας, η στάθμη της οποίας μειώνεται κάθε χρόνο κατά ένα περίπου μέτρο.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η καλλιτεχνική αυτή προσέγγιση θα επιστήσει την προσοχή στη σημασία της διατήρησης της Νεκράς Θάλασσας. Το αλμυρό νερό στο χαμηλότερο σημείο της γης συρρικνώνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες καθώς το Ισραήλ και οι γείτονές του εκτρέπουν πηγές νερού για τη γεωργία αλλά και για κατανάλωση.

Την Κυριακή ο Τούνικ έθεσε τα αντικείμενα της φωτογράφισής του σε πετρώδεις καφέ λόφους. Ανέφερε ότι επέλεξε τα γυμνά σώματα να βαφτούν με λευκή μπογιά για να ανακαλέσει τη Βιβλική ιστορία της γυναίκας του Λωτ, η οποία λέγεται ότι έμεινε στήλη άλατος γιατί παράκουσε μια σαφή εντολή.

Το Υπουργείο Τουρισμού δήλωσε ότι ελπίζει πως η καλλιτεχνική ματιά του Τούνικ θα ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό και θα προσελκύσει επισκέπτες στην εν λόγω περιοχή.