H γαλλική κυβέρνηση υπέγραψε σήμερα στο Κάιρο μια σύμβαση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale με την Αίγυπτο, η οποία θα αγοράσει 24 αεριωθούμενα.

Η πώληση αυτή αποτελεί ένδειξη της υποστήριξης που προσφέρει το Παρίσι προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό πεδίο και ενώ έχει κατασταλεί κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή στην Αίγυπτο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ, υπέγραψε τη σύμβαση στο προεδρικό μέγαρο υπό την παρουσία του Σίσι και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Οι δύο μας χώρες διεξαγάγουν μία κοινή μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» σχολίασε ο Λε Ντριάν.

Αφότου τέθηκε σε υπηρεσία το 2004 στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, καμία από τις 6 προσπάθειες πώλησης των Rafale δεν ευοδώθηκε. Το Παρίσι και η Dassault ελπίζουν ότι η σύμβαση με την Αίγυπτο θα συμβάλλει προκειμένου και άλλες χώρες να σπάσουν «το ψυχολογικό φράγμα», σύμφωνα με τον Τραπιέ, που θα επιθυμούσε διακαώς να ολοκληρωθούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το 2012 με την Ινδία με αντικείμενο την αγορά 126 Rafale. Η Γαλλία βασίζεται επίσης στο Κατάρ, που ενδέχεται να ενδιαφέρεται να αγοράσει 36 μαχητικά.

Οι 3 συμβάσεις που υπογράφθηκαν σήμερα στο Κάιρο, έναντι του συνολικού ποσού των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνουν εκτός των 24 Rafale, μία φρεγάτα FREMM της εταιρείας ναυπηγικής DCNS όπως και πυραύλους από τη MBDA.

Αφού ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ- σε λιγότερο από 3 μήνες- αυτή η πώληση έπειτα από πρωτοβουλία του Καΐρου σηματοδοτεί τη βούληση της Αιγύπτου να διαφοροποιήσει τις πηγές εξοπλισμού της και να απελευθερωθεί από την αμερικανική κηδεμονία, από την οποία εξαρτάται έως σήμερα.

Η πώληση αυτή καταδεικνύει ιδίως τη στήριξη του Παρισιού στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε μία περιοχή που έχει βυθιστεί σε βαθιά αστάθεια.

«Ο πρόεδρος Σίσι έχει μια στρατηγικής σημασίας αναγκαιότητα και αυτή είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια της Διώρυγας του Σουέζ, από την οποία διέρχεται ένα σημαντικός αριθμός από τα πλοία που κυκλοφορούν στις θάλασσες παγκοσμίως» είπε σήμερα ο Λε Ντριάν, υπογραμμίζοντας «την επείγουσα ανάγκη» η χώρα αυτή να διαθέτει «ναυτικές ή αεροπορικές δυνατότητες που θα εγγυηθούν αυτήν την ασφάλεια».

Η Αίγυπτος εξάλλου είναι αντιμέτωπη «με την απειλή του φονταμενταλισμού» στη χερσόνησο του Σινά, όπως επίσης με τον Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη, υπογράμμισε ο Λε Ντριάν.

Το Παρίσι δεν αναφέρθηκε στις επικρίσεις που εκφράζουν προασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που κάνουν λόγο για έναν «ανησυχητικό» απολογισμό του πρόεδρο Σίσι αφότου ανέλαβε καθήκοντα, όταν ανέτρεψε τον Ιούλιο του 2013 τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

«Η ανάπτυξη και η δημοκρατία, ακολουθούν την ασφάλεια. Ο στρατάρχης Σίσι εξελέγη από το λαό και προετοιμάζει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Η ασφάλεια είναι το επείγον διακύβευμα αυτής της χώρας» έκρινε ο Λε Ντριάν.

«Δε συμμεριζόμαστε όλες τις ενέργειες της Αιγύπτου όμως είναι απαραίτητο να επικρατεί σταθερότητα σε μια μεγάλη χώρα όπως η Αίγυπτος με στόχο να διασφαλιστεί αύριο η σταθερότητα της περιοχής» υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός.