Δικαστήριο στην Τουρκία αθώωσε σήμερα 19 κατηγορούμενους για τη συμμετοχή τους στην Πορεία Υπερηφάνειας (Pride) ων ΛΟΑΤΚΙ+ σε μια πανεπιστημιούπολη, καθώς οι ενέργειές τους, αποφάνθηκε, δεν συνιστούν έγκλημα.

Οι περισσότεροι από τους φοιτητές και ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού του Middle East Technical University (METU) κατηγορούνταν ότι «αρνήθηκαν να διαλυθούν» κατά το παράγγελμα της αστυνομίας στην πορεία αυτή, του 2019. Σημειώνεται πως οι αρχές είχαν χρησιμοποιήσει σπρέι πιπεριού, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά των συγκεντρωμένων.

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, δόθηκε στις τοπικές κυβερνήσεις η δικαιοδοσία να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις και οι αρχές σε όλη τη χώρα χρησιμοποίησαν τις εξουσίες αυτές προκειμένου να κηρύξουν παράνομες τις πορείες Pride. Από τότε οι εξουσίες αυτές έχουν ανακληθεί, μεταδίδει το Reuters.

Η συνήγορος υπεράσπισης Οϊκού Ντιντέμ Αϊντίν, που κρατούσε μια σημαία με το ουράνιο τόξο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχε ζητήσει την αθώωση των κατηγορουμένων, λέγοντας πως η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα:

«Τι κακό μπορεί να προκαλέσει αυτή η σημαία όταν την κρατάω στο χέρι μου; Σημαίνει αυτό ότι αρνούμαι να διαλυθώ παρά την αστυνομική προειδοποίηση; Ένας φοιτητής προσάγεται απλώς γιατί κρατάει μια σημαία».

«Βίντεο που τράβηξε η αστυνομία στη διάρκεια της διαδήλωσης δείχνουν έναν αστυνομικό να φωνάζει ‘Είμαστε εναντίον της ύπαρξής σας’», είπε η Αϊντίν.

Μετά την απόφαση η Αϊντίν είπε στο Reuters έξω από το δικαστήριο στην Άγκυρα πως η απόφαση ήταν σωστή, αλλά είναι «ντροπή» που νέοι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες επί δύο χρόνια.

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία, όμως οι πορείες Pride έχουν κατ΄επανάληψη απαγορευθεί τα τελευταία χρόνια. Οι λεσβίες, οι γκέι ή οι διεμφυλικοί θεωρείται συχνά ότι στερούνται ηθικής.

Το κοινωνικά συντηρητικό κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες. Η Τουρκία κατατάχθηκε δεύτερη από το τέλος σε έναν κατάλογο 49 ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ το 2021 που συνέταξε η οργάνωση υποστήριξης ILGA-Europe.

Ένας φοιτητής καταδικάστηκε σε καταβολή προστίμου για «προσβολή» των αρχών λόγω χειρονομιών στη διάρκεια της διαδήλωσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.