Συνολικά 548 ημέρες ή κάτι λιγότερο από 18 μήνες. Τόσο πήρε στη Δανία ώστε να ανακοινώσει και επισήμως, μέσω της κυβέρνησής της, την περασμένη εβδομάδα, ότι «ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

«Η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο», ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε με την Δανία να γίνεται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, λοιπόν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό είναι κάτι που επετεύχθη δύσκολα προφανώς και διαμέσου πολλαπλών οδών.

Για αρχή, χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, αφού πλέον σχεδόν το 73% [3 στους 4 δηλαδή] του πληθυσμού των 5.8 εκατ. κατοίκων της έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Όλως παραδόξως, η Δανία δεν είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Προηγείται η Μάλτα καθώς έχει εμβολιαστεί το 81% του γενικού πληθυσμού, η Πορτογαλία είναι δεύτερη με 78% και η Ισπανία τρίτη με 74%.

Ωστόσο, έχει καταφέρει κάτι πρωτοφανές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο: έχει εμβολιαστεί το 95% όλων των πολιτών άνω των 60 ετών και των ατόμων που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. Αυτό από μόνο του, αποτελεί κατόρθωμα. Όπως, αντίστοιχα, αποτελεί κατόρθωμα το ότι από τον Ιούνιο και μετά, στη χώρα καταγράφονται μόλις 10 θάνατοι από Covid-19 την εβδομάδα.

Το μόνο που θα μείνει να θυμίζει Covid εποχές στη Δανία είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της δανικής επικράτειας, επειδή καλύπτονται από μια ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων της χώρας, η οποία δεν λήγει μέχρι νεωτέρας.

Η επιτυχία αυτή, φυσικά, δεν ήταν «ανάιμακτη», σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο: Η Δανία ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που επέβαλε τον περασμένο Μάρτιο ένα μερικό lockdown, κλείνοντας τα σχολεία και κάποιες επιχειρήσεις. Ηταν επίσης από τα πρώτα κράτη που ξεκίνησαν την εφαρμογή «διαβατηρίου για τον κορονοϊό» στις 21 Απριλίου του 2020.

Ωστόσο, επί 18 συνεχείς μήνες, όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα σινεμά και τα γήπεδα (υπο)δέχονται μόνο ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού τριών ημερών ή έχουν νοσήσει από Covid-19 τις τελευταίες δύο έως 12 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία από τις ιδιαιτερότητες της σκανδιναβικής χώρας ήταν η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Όπως πολλές χώρες, η Δανία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όμως παράλληλα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και τις κοινότητες ώστε να ακολουθήσουν με δική τους θέληση τις συστάσεις της κυβέρνησης», επεσήμανε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις έκτακτες καταστάσεις του ΠΟΥ Ευρώπης.

Μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση

Ποια ήταν, όμως, συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά που πάρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες; Εδώ και μερικές εβδομάδες, η χώρα κατάργησε τον κανόνα κοινωνικής απόστασης, που σημαίνει ότι αφενός δεν ισχύει ο κανόνας των δυο μέτρων και αφετέρου ότι δεν κρατιούνται πλέον κενές θέσεις σε κινηματογράφους ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεύτερο σημαντικό βήμα, το ότι σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς δεν θα σταματούν τα μαθήματα εάν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός στο τμήμα έχει προσβληθεί από Covid. Η ζωή, δηλαδή, συνεχίζεται κανονικά και πάντα με την λογική του «τείχους ανοσίας» που έχει χτιστεί. Επιπλέον, ξεκινούν και πάλι κανονικά οι μουσικές συναυλίες, ανοίγουν κανονικά τα μπαρ και τα κλαμπ.

Τι και αν, με τις κινήσεις αυτές, αυξήθηκε ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού; Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τόσο μικρός, «ώστε η Covid-19 δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία».

Η μόνη ανησυχία της χώρας; Ο έφηβος πληθυσμός της, καθώς μεταξύ 15 και 18 ετών, μόνο το 44% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι δανοί λοιμωξιολόγουν προειδοποιούν μάλιστα, χωρίς ωστόσο να ακούγονται ή να είναι όντως πανικοβλημένοι, ότι το χειμώνα θα υπάρξει μεγάλη επιδημία στα σχολεία. «Τα μισά παιδιά θα αποκτήσουν ανοσία μέσα σε έξι μήνες μέσω της μόλυνσής τους από τον κορονοϊό», επισημαίνει με νόημα κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας.

Και παρά το γεγονός ότι, κατά κοινή ομολογία, η Δανία τα έχει πάει περίφημα όσον αφορά στην διαχείριση και χαλιναγώγηση της πανδημίας, υπάρχουν κι εκείνες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο φόβος νόσησης των παιδιών και των εφήβων είναι αδικαιολόγητα υποτιμημένος.

Το υπουργείο Υγείας πάντως, ξεκαθαρίζει ότι όλα έχουν υπολογιστεί και ελεγχθεί επισταμένως και ενδελεχώς και παρά το ότι εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία το γεγονός να αφεθεί ο ιός ελεύθερος στα σχολεία, εμφανίζεται καθησυχαστικό: «έχετέ μας εμπιστοσύνη», λέει.

Και ποιος, άλλωστε, μπορεί να διαφωνήσει με αυτό όταν η Δανία είναι η πρώτη Covid-free χώρα της υφηλίου;