Περιστατικά κακοποιήσεων και εκβιασμών που διέπραξαν αστυνομικοί στο Καλέ (βόρεια Γαλλία) εναντίον μεταναστών καταγγέλλει σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας εξέφρασε τη δυσφορία του για την έκθεση αυτή

«Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη Καλέ πέφτουν θύματα κακοποιήσεων και εκβιασμών από στελέχη της γαλλικής αστυνομίας» επιβεβαιώνει η HRW.

Η έκθεση βασίζεται στις συνεντεύξεις που πήρε η οργάνωση από 44 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων 3 παιδιών, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014.

Στο λιμάνι του Καλέ, απ’ όπου αναχωρούν φορτηγά με προορισμό τη Βρετανία, καταφεύγουν κάθε χρόνο χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που αναζητούν ένα μέσο για να διασχίσουν τη Μάγχη. Τουλάχιστον 2.300 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στα περίχωρά του.

«19 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 2 παιδιών, δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης από την αστυνομία τουλάχιστον 1 φορά, κυρίως ξυλοδαρμών. Οκτώ υπέστησαν κατάγματα ή άλλα εμφανή τραύματα, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα προκάλεσε η αστυνομία (…). Είκοσι ένας, περιλαμβανομένων 2 παιδιών, αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα» τονίζει η HRW.

Μεταξύ των μαρτυριών που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, περιλαμβάνεται εκείνη μίας γυναίκας, της Ρόζας, 25 ετών, που διηγήθηκε ότι αστυνομικοί την ξυλοφόρτωσαν, αφού την ανακάλυψαν σε ένα φορτηγό. Πολλοί μετανάστες προσπαθούν να κρυφτούν μέσα σε φορτηγά προκειμένου να φθάσουν παράνομα στη Βρετανία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεσα» έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και να δώσει «ξεκάθαρες οδηγίες στους αστυνομικούς με τις οποίες θα απαγορεύει ρητώς την χρήση αδικαιολόγητης και δυσανάλογης βίας, κυρίως τη χρήση δακρυγόνων».

Απαντώντας σε αυτήν την έκθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη δυσφορία του «καθώς η οργάνωση Human Rights Watch δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να επαληθεύσει τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας για τις οποίες κάνει λόγο».

«Η σοβαρότητα των κατηγοριών που δημοσιοποιεί εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε αυτό το έγγραφο θα έπρεπε να οδηγήσει την οργάνωση να ζητήσει να σχολιάσουν αξιωματικοί της αστυνομίας επί συγκεκριμένων γεγονότων, ή να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες» εκτίμησε το υπουργείο.

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε τη μη κυβερνητική οργάνωση «να παραδώσει στις αρχές τα απτά στοιχεία που θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ώστε να μπορέσουν να γίνουν εις βάθος και αμερόληπτες έρευνες για τα γεγονότα αυτά».