Η επόμενη ημέρα της αποχώρησης των Δυτικών δυνάμεων βρίσκει το Αφγανιστάν σε μία κατάσταση χάους, παραδομένο σε ένα μείγμα εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Το αφήγημα της διακυβέρνησης Μπάιντεν και γενικά της Δύσης περί ολοκλήρωσης της αποστολής με την πλήρη καταστολή της εξαγόμενης τρομοκρατίας κινδυνεύει από την δραστηριοποίηση της ομάδας IS-K.

Το ΙS -K είναι μία περιφερειακή ομάδα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για την πλέον βίαιη από όλες τις τζιχαντιστικές μαχητικές ομάδες στο Αφγανιστάν, που δημιουργήθηκε το 2015 στο απόγειο της ισχύος του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία, προτού το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο νικηθεί και διαλυθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Προσλαμβάνει τόσο Αφγανούς όσο και Πακιστανούς τζιχαντιστές, ιδιαίτερα αποστρατευόμενα μέλη των Αφγανών Ταλιμπάν που δεν βλέπουν τη δική τους οργάνωση ως αρκετά ακραία.

Δεν χωρά λοιπόν αμφιβολία ότι το αφήγημα περί νίκης κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν των ΗΠΑ και των σύμμαχων τους κρέμεται σε μία κλωστή, αφού κυριαρχεί ο φόβος ότι θα ενισχυθούν ξανά οι εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις που ίδρυσαν το Ισλαμικό Χαλιφάτο, με ό,τι τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή και κυρίως για την Ευρώπη. Πιθανό κτύπημα του IS-K εκτός Αφγανικών συνόρων και ειδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα των θιασωτών του αφηγήματος περί επιτυχούς 20ετούς παρέμβασης της Δύσης στο Αφγανιστάν. Ο λόγος αποχώρησης θα έχει τυπικά εκλείψει, σε μία περίοδο που η κοινή γνώμη των μεγάλων παιχτών στο δυτικό στρατόπεδο είναι κουρασμένη και μάλλον απρόθυμη να υποστηρίξει στρατιωτική αντίδραση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας. Η κόπωση αυτή αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Δύσης έναντι της επιθετικής επεκτατικής πολιτικής της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και του περιφερειακού άξονα Τουρκίας – Πακιστάν.

Oι ανταγωνιστές στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν αισθάνονται την αδυναμία αυτή της Δύσης και τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα μπουν στον πειρασμό να την εκμεταλλευτούν. Την ίδια στιγμή, εταίροι της Δύσης στην Ταϊβάν, την Ουκρανία, τη Νότια Κορέα και τη Μέση Ανατολή είναι αναμενόμενο να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα της Δύσης καθώς αυτή αποτυγχάνει στις δεσμεύσεις της απέναντι στους συμμάχους της.

Η πρόκληση λοιπόν της τρομοκρατίας του ΙS-K ξεπερνά κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια του Αφγανιστάν και αποτελεί το στοίχημα της Δύσης στον ευρύτερο ανταγωνισμό με τους μεγάλους δρώντες του πλανήτη σε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής και επιρροής.

*Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι Διεθνολόγος, ερευνητής Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ