Οι απομακρύνσεις πολιτών διακόπηκαν για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω του κορεσμού των αμερικανικών βάσεων στον Κόλπο, κυρίως στο Κατάρ, όπου κατευθύνονται οι εκκενωθέντες σε έναν πρώτο χρόνο, παραδέχτηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου,

«Υπήρξε μια μεγάλη χρονική περίοδος σήμερα, 6 με 7 ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμιά αναχώρηση», ώστε να μπορέσουν γίνουν προετοιμασίες (σε εγκαταστάσεις) για να γίνουν δεκτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από την Καμπούλ, δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Νταν ΝτεΒό, της στρατιωτικής διοίκησης αρμόδιας για τις αερομεταφορές, Air Mobility Command.

«Από το μεσημέρι, ο ρυθμός είναι πολύ πιο αργός», παραδέχτηκε. Τελικά οι πτήσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται ξανά αργά απόψε τη νύχτα.

Το πρόβλημα, εξήγησε, «είναι να φύγουν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν με προορισμό τις Ενδιάμεσες Βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (ISBS), ειδικότερα στο Κατάρ και στο Κουβέιτ.

Ο στρατηγός Ντεβό επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα ήταν η «διαχείριση της χωρητικότητας» σε αυτές τις στρατιωτικές βάσεις που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες να δεχτούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίθηκε για την γραφειοκρατική του διαχείριση της κρίσης, με χιλιάδες ηλικιωμένους και παιδιά να περιμένουν για μέρες σε επισφαλείς συνθήκες τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τις ενδιάμεσες βάσεις για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Μαρτυρίες Αφγανών που έφυγαν τη χώρα και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται καταγής μέσα σε υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για αεροσκάφη για τρεις ή περισσότερες νύχτες στη σειρά μέσα σε μια αποπνικτική ζέστη και διαθέτοντας πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή ντους.