Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε την Τετάρτη ότι έφυγε από την Καμπούλ προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε, μεταξύ άλλων, και τις πληροφορίες που θέλαν να πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», σημείωσε ο Γάνι σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ, όπως μετέδωσε το Reuters. Συμπλήρωσε, δε, πως έφυγε από τη χώρα έπειτα και από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Προς το παρόν, βρίσκομαι στα Εμιράτα προκειμένου το αίμα να σταματήσει να κυλάει και το χάος να παύσει», τόνισε στο μήνυμά του, στην πρώτη εμφάνισή του από τότε που εγκατέλειψε την αφγανική πρωτεύουσα.

په هیواد کې د وروستیو تحولاتو په اړه ملت ته وینا لرم

Posted by Ashraf Ghani on Wednesday, August 18, 2021

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν δήλωσε, εξάλλου, πως στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, προσθέτοντας πως βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει» στη χώρα του, απ΄ όπου έφυγε αυτό το Σαββατοκύριακο για να καταφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Στηρίζω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με (τον πρώην αντιπρόεδρο) Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι (σ.σ τον προκάτοχό του). Εύχομαι την επιτυχία αυτής της διαδικασίας», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως, μάλιστα, δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραμείνει στην εξορία.

Υπενθυμίζεται πως ο Γάνι έφυγε από τη χώρα ξαφνικά καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην αφγανική πρωτεύουσα την Κυριακή. Για την κίνησή του αυτή τον επέκριναν ακόμη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του.