Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Ινδονησία σταμάτησαν σήμερα την επιχείρηση για τον εντοπισμό των θυμάτων μιας κατολίσθησης στο νησί Ιάβα που προκάλεσε 95 θανάτους, σύμφωνα με νεώτερο επίσημο απολογισμό.

«Οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων που καταπλακώθηκαν από την κατολίσθηση (…) έλαβαν τέλος σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Φυσικών Καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

«Οι ομάδες των διασωστών εντόπισαν σήμερα τα πτώματα μίας μητέρας και του παιδιού της. Συνολικά, 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 φέρονται ως αγνοούμενοι», πρόσθεσε.

Αφότου σημειώθηκε η κατολίσθηση, στις 12 Δεκεμβρίου στο χωριό Τζεμπλούνγκ, στο κέντρο της Ιάβας, εκατοντάδες διασώστες αναζητούσαν σκάβοντας μέσα στη λάσπη και στα ερείπια επιζώντες.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων δέχθηκαν τον τερματισμό των ερευνών των σωστικών συνεργείων λόγω των κινδύνων για νέες κατολισθήσεις.

Περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταφύγια και οι προσπάθειες θα αφορούν στο εξής την οριστική μετακίνησή τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνές κατά την περίοδο των βροχών στην Ινδονησία, μία χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με τροπικό κλίμα. Σχεδόν οι μισοί από τα 250 εκατομμύρια κατοίκους ζουν σε περιοχές ευεπίφορες σε κατολισθήσεις.

Στο μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου σημειώνονται επίσης τακτικά σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων.